Хиляди израелци блокираха улици при нов протест срещу съдебната реформа

  • 23 март 2023 17:40

  • 340
  • 0
Хиляди израелци блокираха улици при нов протест срещу съдебната реформа
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Израелците излязоха масово по улиците днес на пореден протест срещу планираната от правителството съдебна реформа, предаде Ройтерс.

Хората блокираха улици в цялата страна и засилиха продължаващата от месеци кампания срещу намеренията на правителството. Хиляди израелци, носещи знамена и плакати, преминаха по главна улица в Тел Авив и блокираха движението в средата на работния ден. Малка група хора запалиха гуми на улица пред едно от израелските пристанища и за кратко блокираха движението на камиони.

Протестите ескалираха от началото на годината, когато твърдолинейното дясно правителството на премиера Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и внесе ново законодателство, целящо да ограничи правомощията на Върховния съд, посочва Ройтерс. Плановете на правителството предизвикаха опасения за израелската демокрация, както в самия Израел, така и в чужбина. Военни резервисти се присъединиха към протестите и висши служители от израелското министерство на финансите тази седмица отправиха предупреждения за икономически последствия.

Множество хора се събраха край стените на Стария град в Йерусалим и окачиха на тях огромно копие на декларацията за независимост на Израел. "Тук сме, за да се борим за живота си. Борим се за живота си като еврейски народ, заедно, в държавата, която строим от 75 години", заяви един от протестиращите. "Борим се, защото усещаме, че това, което се случва сега, ни измъчва и призоваваме правителството да спре", добави той.

Продължават протестите срещу плановете за съдебна реформа на Нетаняху

Междувременно Нетаняху продължи с прокарването на законодателството. Днес беше ратифициран нов закон, ограничаващ случаите, в които премиерът може да бъде отстранен от власт.

Нетаняху, срещу когото се води дело за корупция (по обвинения, които той отрича), твърди, че съдебната реформа е необходима, за да бъде възстановен баланса между трите вида власти. Критици смятат, че тя ще отслаби израелската демокрация и ще предостави безконтролна власт на правителството, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
340 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини