Израелският премиер призова началника на генералния щаб да вземе мерки срещу вълната от протести сред военните

  • 19 март 2023 20:52

  • 638
  • 3
Израелският премиер призова началника на генералния щаб да вземе мерки срещу вълната от протести сред военните
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Израелският премиер Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и призова началника на генералния щаб на армията да овладее вълната от протести сред военните, недоволни от спорен правителствен план за реформа на съдебната система, съобщи БТА.

Забележките на Нетаняху идват в момент, когато Израел е обхванат от голяма криза. Десетки хиляди излизат на улицата и протестират всяка седмица през последните два месеца. Разделението по отношение на плановете на Нетаняху за промяна на правната система не подмина и армията на страната - най-надеждната институция, където много резервисти обещаха да не се явяват на служба при това, което смятат за предстояща смяна на режима.

От неделя повече от 700 елитни офицери от военновъздушните сили, специалните сили и Мосад заявиха, че ще спрат да се явяват на служба като доброволци.

Стотици израелски резервисти отказаха да се явят на обучение в знак на протест срещу спорната съдебна реформа

Обикновено споменаването на отказ от служба в армията, която е задължителна за повечето евреи и се ползва с голямо уважение от еврейското мнозинство, е табу в страната. Това показва колко дълбоко планът за преустройство на съдебната система е разделил Израел.

Нетаняху отхвърли предложения от президента Ицхак Херцог компромисен план, който имаше за цел да сложи край на кризата. По време на изказването си пред кабинета той не спомена за постигането на споразумение с опонентите, а вместо това заяви, че няма да приеме "анархия". Той отправи към ръководителите на службите за сигурност искания да вземат мерки срещу блокирането на пътища от протестиращи, подстрекателствата срещу него и министрите му и отказа на все повече резервисти да служат.

Мая Йорданова
638 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
гошо

2023.03.20 | 08:24

3
Корумпе,приятелче на Тиквата.

2023.03.19 | 22:28

2
Тоя както я е подкарал скоро ще ходи при булдозера ...

2023.03.19 | 22:08

1
ами никой не иска да се бие за краварите.

Добави коментар

Водещи новини