Президентът на Израел представи алтернативна на спорната съдебна реформа

  • 16 март 2023 08:10

  • 281
  • 0
Президентът на Израел представи алтернативна на спорната съдебна реформа
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Израелският президент Ицхак Херцог представи вчера алтернативни промени в съдебната система в отговор на планираните от крайнодясната коалиция реформи, които предизвикаха масови протести през последните седмици, предаде Ройтерс.

Но министър-председателят Бенямин Нетаняху отхвърли новото предложение. "Ключови части от представения от него план само затвърждават съществуващото положение и не внасят необходимия баланс в израелските власти", написа Нетаняху в "Туитър". "Това е тъжната истина."

Стремежът на правителството на Нетаняху да въведе мащабни промени в израелските съдилища предизвика вълнения в страната и тревога сред западните съюзници на страната. Ако първоначалното предложение бъде прието, това би означавало по-голямо влияние на правителството при избора на съдии и ограничаване на правомощията на Върховния съд да отменя закони.

Един от основните спорни моменти в планираната реформа е изменение на начина на подбор на съдиите.

Министърът на правосъдието Ярив Левин заяви, че предложените от коалицията мерки ще променят начина, по който се назначават съдиите, като предоставят на Кнесета по-голям надзор, а на правителството - повече правомощия в комисията, която ги избира.

Планът на Херцог предвижда комисията за подбор да включва трима министри, председателя на Върховния съд, двама съдии и двама държавни служители, които ще бъдат съгласувани с председателя на Върховния съд и министъра на правосъдието.

Израелският президент, чиято роля е до голяма степен церемониална, води разговори през последните седмици в опит да постигне компромис между членовете на коалицията и тези, които се противопоставят на съдебните промени.

Весела Найденова
281 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини