Израел назначава посланик в Турция за първи път от 2018 г.

  • 19 септември 2022 21:59

  • 551
  • 0
Израел назначава посланик в Турция за първи път от 2018 г.
© Булфото (архив)

Израел съобщи, че назначава свой посланик в Турция за първи път от 2018 г. насам, след като двете страни възстановиха напълно отношенията си, написа в. "Таймс ъф Израел", цитиран от БТА.

Ирит Лилиан, високопоставен дипломат, изиграл ключова роля в помирението между Израел и Турция, ще бъде следващият посланик в Турция, съобщи израелското външно министерство.

Лилиан е шарже д'афер (изпълняващ длъжността посланик) в Анкара от февруари 2021 г. - период, в който двете страни направиха постепенни стъпки към пълно възстановяване на дипломатическите отношения.

В Анкара няма израелски посланик от 2018 г., когато Турция отзова своя посланик и поиска израелският да напусне в знак на протест срещу отговора на Израел на размириците по границата с Газа, при които бяха убити десетки палестинци, напомня изданието.

Миналия месец двете страни обявиха, че ще възстановят пълните си дипломатически отношения след две години на постепенно сближаване, което забележимо набра скорост тази година с взаимни посещения на висши служители.

"От самото начало беше ясно, че изграждаме процес, в който сме съгласни да имаме разногласия", каза Лилиан, която преди това е била посланик на Израел в България и Австралия, в интервю за "Таймс ъф Израел" през август.

"Навлизаме в коректни, положителни двустранни отношения, които имат широк спектър от дейности, но знаем, че има точки, по които не сме съгласни", каза тя. "Знаем, че не влизаме в идеален брак."

Назначението на Лилиан сега трябва да бъде одобрено от правителството и - тъй като страната се управлява от служебно правителство - от главния прокурор на Израел.

Премиерът Яир Лапид трябва да се срещне с турския лидер Реджеп Тайип Ердоган в кулоарите на предстоящото Общо събрание на ООН по-късно тази седмица.

Президентите на Турция и Израел обсъдиха по телефона двустранните отношения

Последвайте канала на

Валери Зайцев
551 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини