Израел е доволен от американското предложение за морската граница с Ливан

  • 02 октомври 2022 22:02

  • 598
  • 2
Израел е доволен от американското предложение за морската граница с Ливан
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Предложението на американския посредник за демаркацията на морската граница между Ливан и Израел "защитава" и "подсилва" интересите на еврейската държава. Това заяви израелският премиер Яир Лапид, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Ливан и Израел - съседни страни, официално в състояние на война помежду си, преговарят от две години с посредничеството на САЩ за делимитиране на морската си граница, което да премахне пречките за проучване и експлоатация на местните подводни газови находища.

Кабинетът на ливанския президент съобщи вчера, че е получил последното предложение на американския посредник Еймъс Хохстийн. Хасан Насрала, водачът на въоръженото движение Хизбула, господстващо в политическия живот на Ливан, приветства този "много важен етап", изразявайки задоволство, че "вече има писмен текст", като заяви, че "близките дни ще са решаващи".

Лапид каза днес, че също е получил американското предложение и договаря "последните подробности".

"Все още не можем да кажем, че нещата са уредени, но можем да кажем, че както поискахме от самото начало, предложението изцяло защитава интересите на Израел в сферите на сигурността, дипломацията и икономиката", посочи премиерът на днешното седмично заседание на кабинета.

Израел ще приеме за лечение ранени украински войници

"Израел се опитва да постигне това споразумение вече над десет години. Сигурността на севера (на страната) ще бъде засилена. Находището Кариш ще влезе в експлоатация и ще дава природен газ (. . .) Не се противопоставяме на развитието на още едно газово находище от Ливан, от което ще получим справедлив дял", добави Лапид.

Ливанските и израелските власти не огласиха предложението на американския посредник, но според ливанския в. "Л'Ориен-Льо Жур" находището Кариш остава под израелско управление, докато Ливан получава "цялото газово поле Кана", макар част от него да излиза извън бъдещата линия на демаркация между двете страни в Източното Средиземноморие.

Израелските власти заявиха, че се стремят да започнат възможно по-скоро добива на газ от находището Кариш, разработвано от британската групировка "Енерджиан". А френската група "Тотал" се очаква да проучи и разработва находището Кана, уточниха за АФП израелски висши служители, запознати със случая.

Константин Тодоров
598 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.10.03 | 11:31

2
значи "зелената" сделка е срещу малките, а другите ще дупчат морето! скоро, ако не взривят планетата, тури му пепел!
PaulaFox

2022.10.02 | 22:34

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини