Поклонници се събират в свещения за мюсюлманите град Мека за предстоящия хадж

  • 01 юли 2022 22:38

  • 1574
  • 2
Поклонници се събират в свещения за мюсюлманите град Мека за предстоящия хадж
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Хиляди поклонници започнаха да пристигат днес в свещеният град Мека в Саудитска Арабия, като се очаква тази година на поклонението хадж да присъстват около един милион мюсюлмани, съобщава БТА.

Ограниченията заради пандемията от коронавируса през последните две години засегнаха и хаджа - на поклонението бяха допускани само по няколко хиляди души.

Облечени в бели роби поклонници, някои от тях с чадъри в ръка заради изгарящото слънце, стотици изпълниха първия ритуал на хаджа - няколко обиколки около Кааба - свещеният храм, намиращ се в центъра на Свещената джамия в Мека.

Рекордна масова екзекуция в Саудитска Арабия

Тази година властите в страната позволиха в хаджа да участват и поклонници от чужбина. При все това те решиха на тазгодишното събитието ще бъдат допуснати само 1 милион поклонници, два пъти по-малко, отколкото преди пандемията. Достъпът е ограничен, като се допускат само хора на възраст между 18 и 65 години, които са били напълно ваксинирани или имат изграден имунитет срещу вируса, и не страдат от хронични заболявания.

За сигурността ще се грижат служители, които ще се намират сред множеството поклонници в джамията. Мрежа от камери за видеонаблюдение ще следят случващото се във и около храма, като контролно-пропускателни пунктове ще осигуряват достъпа до града. Тези мерки имат за цел да гарантират сигурността и безпроблемно протичане на хаджа, при който в миналото се е стигало до различни инциденти - стъпкани от тълпата хора, пожари и размирици.

Всеки мюсюлманин е длъжен поне веднъж в живота си да участва в хадж, ако има възможността да го направи. 

В хаджа през 2019 г. участие взеха около 2,6 милиона души. По време на друго религиозно поклонение в Мека, наречено умра (малък хадж), през същата година се събраха около 19 милиони души. За разлика от хаджа, който се състои в последният месец от ислямския лунен календар (хиджра), поклонението умра може да се извърши по всяко време на годината.

Саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман има план за икономическа реформа, с която да увеличи капацитета за поклоненията умра и хадж до 30 милиона поклонници годишно и по този начин да генерира 50 милиарда риала (13,32 милиарда американски долара) към 2030 година.

Мая Йорданова
1574 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
коженият шприц

2022.07.02 | 06:54

2
Тези за бустерна доза , ли чакат ?
PaulaFox

2022.07.01 | 23:16

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини