Гледай на живо

Спартак (Плевен) с тежко гостуване на Локомотив в Мездра

Участниците в хаджа ритуално замерят с камъни Сатаната край Мека

  • 20 юли 2021 13:36

  • 844
  • 1
Участниците в хаджа ритуално замерят с камъни Сатаната край Мека
© Getty Images

Участниците в мюсюлманското поклонение хадж днес, на първия ден от празника Курбан байрам (Айд ал Адха), ритуално замерят с камъни Сатаната край Мека, предадоха БТА и Франс прес.

Рано тази сутрин на поклонниците бе разрешено на групи от по десетина души да извършват този ритуал в пустинната долина Мина, на около пет километра от Мека.

С предпазна маска на лицето и в специални бели одежди, участниците в хаджа замерят с камъчета стени, които символизират Сатаната. Камъчетата им се предоставят от властите, за разлика от минали години, когато поклонниците ги събираха сами от земята.

Тази промяна е част от мерките, които взимат саудитските власти, за да предотвратят случаи на заразяване с коронавирус.

Заради коронавирусната пандемия в тазгодишния хадж получиха право да се включат само 60 хиляди саудитци и чужденци, живеещи в страната. За сравнение през 2019 г. в поклонението участваха около 2,5 милиона души.

След като приключат със замерянето на Сатаната, участниците в хаджа ще се отправят към джамията Масджид ал Харам в Мека, за да направят прощална обиколка около намиращата се в комплекса на храма свещена древна постройка Кааба.

Борислава Борисова
844 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
пускайте

2021.07.20 | 13:41

1
пускайте хората, алах ги пази

Добави коментар

Водещи новини