Ердоган повтори, че Турция ще предприеме нова военна операция в Северна Сирия

  • 01 юни 2022 17:51

  • 710
  • 0
Ердоган повтори, че Турция ще предприеме нова военна операция в Северна Сирия
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция ще предприеме нова антитерористична операция в Северозападна Сирия с цел прочистване на провинциите Тал Рифат и Манбидж от терористи от Сирийските кюрдски сили за защита на народа (СЗН), предаде в."Хюриет дейли нюз".

"Ние пристъпваме към нов етап в решението ни за създаването на зона за сигурност на дълбочина 30 километра по протежение на нашата южна граница. Ние ще прочистим Тал Рифат и Манбидж от терористи", заяви Ердоган в изказване пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Турският президент обеща, че операциите "поетапно" ще се разширят към други райони.

Преди повече от седмица Ердоган обяви, че Турция ще започне скоро нова военна операция в Северна Сирия, за да се противопостави на терористичните заплахи, които по думите му произтичат от южната граница на страната.

От 2016 г. досега Турция е извършила няколко големи военни операции в Северна Сирия. Офанзивите бяха насочени главно срещу подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), които Анкара разглежда като разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК), призната за терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ.

Същевременно САЩ и други западни държави разглеждат СЗН като съюзник в борбата срещу групировката "Ислямска държава".

Последната операция на Турция бе проведена в края на 2019 г. и доведе до създаване на безопасна зона в район между Тал Абияд и Рас ал Айн в резултат на два меморандума за разбирателство със САЩ и Русия, отбелязва в."Хюриет дейли нюз". В последно време Турция се оплаква от засилена терористична дейност на СЗН в Северозападна Сирия и настоява Вашингтон и Москва да спазват протоколите от 2019 г.

Чавушоглу: Турция ще бъде принудена да извърши операция в Сирия в случай на увеличаване на заплахите за нея

Ердоган обяви като нови цели на евентуална турска операция провинциите Тал Рифат и Манбидж, въпреки че първата е в голяма степен под контрола на руско военно присъствие, а втората - на американски войници.

"Ще видим кой ще подкрепи легитимните стъпки на Турция, отнасящи се до нейната сигурност, и кой ще се противопостави на тях", каза Ердоган.

Ердоган обяви решението на Турция за предприемане на нова антитерористична операция в момент, когато е подложена на натиск от САЩ и водещи европейски сили за приемане на Швеция и Финландия в НАТО, посочва "Хюриет дейли нюз".

Анкара възразява срещу кандидатурите за членство в НАТО на Швеция и Финландия, обвинявайки двете скандинавски страни в толериране и подкрепа на терористични организации, в частност на Кюрдската работническа партия (ПКК).

В изказването през парламентарната група днес Ердоган критикува европейски държави, включително Франция, Германия и Нидерландия, както и Швеция и Финландия, за това, че допускат дейности на ПКК на тяхна територия, и ги предупреди да се откажат от тази политика. На заседанието на парламентарната група е бил представен и видеоклип, показващ дейности на ПКК в почти всички европейски столици.

"За нас тези, които подкрепят тези терористи, не са по-различни от терористите с ръце в кръв, които избиват бебета, деца, жени и цивилни", е добавил той.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
710 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини