Откриха шведско оръжие в пещери, използвани от терористи от ПКК в Ирак

  • 25 май 2022 18:38

  • 14081
  • 1
Откриха шведско оръжие в пещери, използвани от терористи от ПКК в Ирак
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Турското министерство на отбраната е посочило в съобщение, че при акции в пещери в рамките на новата операция на турските въоръжени сили Лапа-Ключ, насочена срещу терористи от Кюрдската работничеса партия /ПКК/ в Северен Ирак, са били открити оръжия и боеприпаси, включително противотанкови оръдия АТ-4, които са шведско производство, съобщава БТА.

Турското министерство на отбраната съобщи вчера, че при сблъсъци с бойци на ПКК в рамките на операция Лапа-Ключ са били убити петима турски военни, а двама са били ранени.

Реджеп Ердоган обяви за планирана военна операция в Северна Сирия

Министерството посочи днес, че турски командоси са влезли в пещери, използвани от терористите, и са открили голямо количество боеприпаси и военно оборудване, включително противотанкови оръжия АТ-4, шведско производство. Силите за сигурност са открили още в пещерите телевизори, сателити, отоплителни уреди, генератори и продоволствия.

Шведският премиер Магдалена Андершон заяви днес на пресконференция в Стокхолм, че нейната страна не подкрепя с пари или оръжие терористични организации.

"Ние не изпращаме пари на терористични организации, очевидно, нито пък оръжия", подчерта Андершон, като изтъкна, че шведски дипломати ще обсъждат по време на срещи в Анкара днес исканията на Турция с цел преодоляване на възраженията на Анкара във връзка с молбите за членство на Швеция и Финландия в НАТО.

Турция се противопоставя на членство на Швеция и Финландия в НАТО, обвинявайки двете скандинавски държави в толериране и дори подкрепа на терористични организации, в частност на Кюрдската работническа партия (ПКК), разглеждана като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ.

 Анкара твърди, че Швеция е решила да предостави през 2023 г. 376 милиона долара в подкрепа на сирийските кюрдски Сили за защита на народа, разглеждани от Турция като разклонение на ПКК в Сирия, и че им е предоставила военно оборудване, включително противотанкови оръжия и дронове, отбелязва Асошиейтед прес.

Швеция отрича да предоставя "финансова помощ или военна подкрепа" на кюрдски групировки в Сирия.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
14081 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.25 | 19:16

1
В колко удобен момент за боздуган. вЕрваме им. Години ги избиват и точно в момента, в който тиранина изнудва НАТО за Швеция и Финландия - какъв късмет само. Не?

Добави коментар

Водещи новини