Турската армия ликвидира седем бойци от ПКК в Източна Турция и в Сирия

  • 05 август 2022 21:46

  • 1118
  • 1
Турската армия ликвидира седем бойци от ПКК в Източна Турция и в Сирия
© Getty (архив)

Турската армия ликвидира седем бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК) при акции в Източна Турция и в Северна Сирия, предадоха телевизиите ТРТ-Хабер и СиЕнЕн-Тюрк.

Телевизионните канали цитират министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, който съобщи, че при антитерористична операция на силите за сигурност в района на град Догубаязът (окръг Агръ, Източен Анадол) са били ликвидирани двама високопоставени членове на ПКК. Двамата бойци са били натоварени с важни задачи лично от настоящия лидер на ПКК Мурат Карайълан, информира ТРТ-Хабер, цитирана от БТА.

Междувременно министерството на националната отбрана на Турция съобщи, че петима кюрдски сепаратисти са били неутрализирани в района, в който е извършена турската офанзива "Ефратски щит". Терористите са подготвяли нападение.

Турски военни неутрализираха девет бойци от ПКК в Северен Ирак

От 2016 г. Турция проведе няколко операции в Северна Сирия, за да прочисти района край турската граница от терористи от групировката "Ислямска държава" и от бойци на сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа (СЗН, които според Анкара са свързани с ПКК), сред които "Ефратски щит" (2016 г.), "Маслинова клонка" (2018 г.) и "Извор на мира" (2019 г.).

Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1118 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.08.05 | 23:07

1
а санкции?

Добави коментар

Водещи новини