Ръст на разбойническите нападения и грабежите в Кабул след завземането на властта от талибаните

  • 28 октомври 2021 09:24

  • 484
  • 0
Ръст на разбойническите нападения и грабежите в Кабул след завземането на властта от талибаните
© Getty images (архив)

Случаите на разбойнически нападения и грабежи са зачестили в Кабул откакто талибаните завзеха властта в Афганистан. Това съобщи местният телевизионен канал "Толо нюз", цитиран от БТА.

По оценки на анкетирани от телевизионния канал жители, на фона на влошаващото се положение в икономиката много афганистанци прибягват до престъпления, за да нахранят семействата си.

"С идването на власт на талибаните очаквахме броят на грабежите да намалее, но те все още се случват и дори в по-големи размери. Освен това зачестиха случаите на отвличане на хора и никой не възпрепятства това", разказа живеещият в един от кварталите на Кабул Мохамад Юнус.

"Толо нюз" отбелязва, че равнището на престъпността силно е нараснало през последните два месеца не само в столичния регион, но и в много други провинции на Афганистан.

Междувременно представителите на радикалите заявяват, че вземат всички необходими за защитата на гражданите мерки.

"Само за последните 15 дни за различни престъпления, включително грабежи и отвличания на хора, са арестувани над 100 души", посочи назначеният от талибаните прессекретар във вътрешното министерство на Афганистан.

Победата на талибаните в Афганистан окуражава радикалните ислямисти в съседен Пакистан

Движението "Талибан" предприе голяма операция за установяване на контрол над Афганистан, след като през пролетта на миналата година САЩ обявиха решението си да изтеглят оттам войските си. На 15 август радикалите влязоха без бой в Кабул, а президентът Ашраф Гани напусна Афганистан.

На 6 септември талибаните обявиха, че контролират цялата страна, а на 7 септември обявиха състав на временно правителство, легитимността на което засега не е призната от нито една страна.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
484 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини