Израел одобри мерки за подобряване на съдбата на израелските араби

  • 25 октомври 2021 19:35

  • 419
  • 0
Израел одобри мерки за подобряване на съдбата на израелските араби
© Getty (архив)

Израелското правителство одобри икономически план на стойност 8 милиарда евро за подобряване на живота на арабското малцинство в страната през следващите 5 години, съобщи вчера вечерта кабинетът на премиера Нафтали БенетНафтали БенетНафтали Бенет, роден на 25 март 1972 г. е израелски политик, служил като 13-и и настоящ, цитиран от ДПА, предаде БТА.

Арабите съставляват около 20 процента от близо 9,4-те милиона израелско население. С част от отпуснатите средства ще се финансира развитието на услуги, свързани с грижите за деца, както и провеждането на курсове по иврит, за да може арабското малцинство в Израел да имат по-лесен достъп до пазара на труда.

"Вярвам, че този план ще донесе надежда на много хора в Израел и в крайна сметка ще намали престъпността и насилието", каза министърът по социалното равенство и по въпросите на пенсионерите Мейрав Коен.

Правителството съобщи още, че планът предвижда подобряването на здравните грижи и построяването на хиляди нови жилища. Инфраструктурата в по-старите квартали ще бъде подновена и ще се поставят съоръжения за източване на дъждовна вода, за да се предотвратят наводнения.

Обширният план за развитие бе обявен само две седмици преди гласуването на бюджета за 2021/2022 г., който е решаващ за оцеляването на управляващата осемпартийна коалиция, ръководена от Бенет. Правителството трябва да приеме бюджета най-късно до 14 ноември. Евентуален провал автоматично ще означава разпускане на парламента и провеждане на нови избори.

Коалицията, в която влиза и арабската партия "РААМ", има крехко мнозинство. Членовете на "РААМ" неотдавна засилиха исканията си за по-голяма държавна подкрепа за арабското население на Израел.

Новото израелско правителство обещава промяна, но не за палестинците

Същевременно правителството прие и 5-годишен план с бюджет от около 670 милиона евро за борба с престъпността и насилието сред арабското малцинство.

От началото на годината са били убити повече от 100 души от арабските квартали, като често случаите са били при сблъсъци между банди.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
419 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини