Новото израелско правителство обещава промяна, но не за палестинците

  • 15 юни 2021 14:05

  • 289
  • 2
Новото израелско правителство обещава промяна, но не за палестинците
© Getty Images/Guliver

Крехкото ново правителство на Израел проявява слаб интерес да се заеме с десетилетния конфликт с палестинците, но може да няма избор.

Еврейските крайни националисти вече правят провокации, целящи да разцепят коалицията и да предизвикат връщане към дясно управление. С тези действия те създават опасност от изостряне на напрежението с палестинците седмици след 11-дневна война в Газа, спряна с неформално прекратяване на огъня.

Нафтали Бенет положи клетва като нов премиер на Израел

Най-добрата надежда на министър-председателя Нафтали БенетНафтали БенетНафтали Бенет, роден на 25 март 1972 г. е израелски политик, служил като 13-и и настоящ да запази своята управляваща коалиция, съставена от осем партии от целия политически спектър, ще бъде да управлява конфликта - същият подход, който поддържаше неговият предшественик Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и през по-голямата част от своето 12-годишно управление. Но този метод не успя да предотврати три войни в Газа и безброй по-малки изблици на насилие.

Това е така, защото статуквото за палестинците включва разширяване на заселническата дейност на окупирания Западен бряг, опасност от изгонване от жилища в Ерусалим, събаряне на домове, смъртоносни стрелби и множество дискриминационни мерки, които според две известни правозащитни организации представляват апартейд. В ивицата Газа, която е подложена на парализираща блокада, откакто въоръжената групировка Хамас завзе властта през 2007 г., положението е още по-тежко.

"Те говорят, че това е правителство на промяната, но то просто ще укрепи статуквото", каза палестинският служител Уалид Асаф, който координира протестите срещу заселническата дейност на Западния бряг. "Бенет е копие на Нетаняху, а дори може да е по-радикален."

Край на управлението на Бенямин Нетаняху

Бенет не каза много за палестинците в реч, преди да положи клетва в неделя. "Насилието ще бъде посрещнато с твърд отговор", предупреди той, като добави, че "успокояването на обстановката по сигурността ще доведе до икономически ходове, което пък ще доведе до намаляване на търканията и конфликта".

Министърката на околната среда Тамар Зандберг, която е от застъпващата се за по-мек подход партия "Мерец", заяви по израелската телевизия "Канал 12", че според нея мирният процес е важен, но че новото правителство се е споразумяло "поне на този етап да не се занимава с него".

Правителството е изправено пред скорошно предизвикателство на Джабал Сабих - възвишение в северната част на Западния бряг, където десетки еврейски заселници бързо изградиха преден пост миналия месец, като прокараха пътища и построиха домове, в които по думите им вече живеят десетки семейства.

Селището, наречено Евиатар по името на израелец, убит при нападение през 2013 г., беше построено без разрешението на израелските власти върху земя, която палестинците казват, че е частна собственост. По-рано израелски войници три пъти евакуираха заселниците от мястото, но те се върнаха, след като в началото на миналия месец израелец беше убит при въоръжено нападение в района.

В Израел се опасяват от възможна вълна на насилие след ерата "Нетаняху"

Ако те бъдат изгонени отново, това би поставило в неловко положение Бенет и другите десни членове на коалицията, които вече са подложени на остри критики и дори на смъртни заплахи заради съюзяването си с центристки и леви фракции с цел отстраняване на Нетаняху от властта.

Правителството е изправено пред подобна дилема във връзка с парад през Източен Ерусалим, организиран от крайни националисти и планиран за днес. Има опасност шествието да предизвика протести и сблъсъци като тези, които помогнаха за разпалване на войната в Газа миналия месец.

Междувременно палестинци от близкото село Бейта провеждат редовни протести срещу заселническия преден пост. Демонстрантите хвърлят камъни, а израелските войници използват сълзотворен газ и стрелят с бойни патрони. Убити са трима протестиращи, включително 17-годишният Мохамед Хамайел, застрелян в петък. В първоначалните съобщения беше посочено, че той е бил на 15 години.

"Винаги съм го учил, че трябва да отстояваш правата си, без да накърняваш правата на другите", каза баща му Саид по време на опелото, на което присъстваха десетки жители на селото. Той описа сина си като известен сред обществеността младеж, който изкарвал добри оценки и имал природна дарба на водач.

Нафтали Бенет ще бъде новият израелски премиер

"Слава Богу, много се гордея със сина си", каза Саид. "Той се отличи дори в мъченичеството."

Местните жители се страхуват, че ако предният пост остане, в крайна сметка той ще погълне още повече от тяхната земя, разраствайки се и сливайки се с някои от над 130-те разрешени селища на окупирания Западен бряг, където живеят почти 500 000 заселници.

"Ние не сме политически дивеч в ръцете на Бенет или Нетаняху", заяви Мохамед Хабиса - жител, който казва, че притежава земя близо до заселническия преден пост, до която вече няма достъп без разрешение от военните.

"Селищата са като рак", каза той. "Всички знаят, че в началото те са малки, а после пускат корени и се разрастват за сметка на хората, докато стигнат до нашите домове."

Говорителка на заселническата организация, отговорна за предния пост, не отвърна на запитване за коментар.

Опозиционни партии в Израел постигнаха съгласие да съставят правителство

Израел завзе Западния бряг, Източен Ерусалим и Газа при близкоизточната война през 1967 г. - територии, които палестинците искат за бъдеща държава. Палестинците и голяма част от международната общност смятат заселниците за сериозна пречка за мира, защото заради тях е почти невъзможно да се създаде в региона жизнеспособна държава Палестина редом до Израел.

Всяко израелско правителство след 1967 г. е разширявало селищата и сегашното едва ли ще бъде изключение. Бенет за кратко оглавяваше голяма заселническа организация, а неговата партия е една от трите в коалицията, които твърдо подкрепят селищата.

Специалистката по селищата Хагит Офран от израелската правозащитна организация "Мир сега" казва, че заселниците винаги са използвали незаконни предни постове, за да отправят предизвикателство към израелските власти - тенденция, която тя очаква да се ускори при новото правителство.

"Тъй като заселниците смятат, че това не е тяхно правителство, от психологическа гледна точка ще бъде много, много по-лесно да му отправят предизвикателство", каза тя.

Тя се надява, че новото правителство поне ще спре по-големите заселнически проекти, включително значителна инфраструктура, която ще проправи пътя за бъдещо разрастване.

"Мисля, че е по-лесно от политическа гледна точка да се спрат големите бюджети и големите проекти, отколкото да се изгонва преден пост", каза тя. "Смятам, че е по-добре правителството да спре големите проекти, отколкото да се води борба за всяко възвишение. Заселниците са заинтересовани от обратното."

Последвайте канала на

Novini.bg
289 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.06.15 | 14:42

2
В ИЗРАЕЛ ДЯСНО ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ ИМА ОЩЕ ТАЗИ ГОДИНА. МОЖЕ ДОРИ НЕТАНЯХУ ДА СЕ ВЪРНЕ.

2021.06.15 | 14:41

1
Българските гнусни комунисти пишат глупости за Израел защото са антисемити и фашисти.

Добави коментар

Водещи новини