Израелският министър на отбраната утре пристига в Париж във връзка с аферата "Пегас"

  • 27 юли 2021 11:34

  • 475
  • 0
Израелският министър на отбраната утре пристига в Париж във връзка с аферата "Пегас"
© Getty images

Израелският министър на отбраната Бени Ганц пристига в Париж тази седмица, за да осведоми френските власти за последните развития, свързани с "НСО груп", израелската фирма за киберсигурност, за чийто софтуер "Пегас" се смята, че е бил използван за подслушване на президента Еманюел Макрон, предаде Франс прес.

Посещението на Ганц във Франция започва утре. Целта му е "да се срещне с министърката на въоръжените сили Флоранс Парли и да обсъдят стратегически въпроси и сигурността". Освен това той ще информира министърката за случая с "НСО груп", се казва в изявление на израелското министерство на отбраната.

Софтуерът "Пегас" е в центъра на световен шпионски скандал, който накара организацията "Репортери без граници" да поиска мораториум върху продажбите му, а германската канцлерка Ангела Меркел - да поиска повече ограничения върху продажбата на подобни системи.

Организациите Форбидън сторис и Амнести интернешънъл се сдобиха със списък с 50 000 телефонни номера, подбрани от 2016 г., за да бъдат потенциално следени от клиенти на "НСО груп". Двете организации ги споделиха с консорциум от 17 медии, които после разкриха случилото се.

Заради "Пегас" Еманюел Макрон смени номера на свой телефон

Смята се, че "Пегас" е позволил шпионирането на номерата на най-малко 180 журналисти, 85 правозащитници и 14 държавни глави, включително Макрон - нещо, което "НСО груп" отхвърля. Компанията твърди, че нейният софтуер на теория се използва само за получаване на сведения за престъпни и терористични мрежи, съобщи БТА.

Теодора Александрова
475 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини