Али Хаменей постави знак за равенство между Байдън и Тръмп

  • 28 август 2021 16:30

  • 1015
  • 0
Али Хаменей постави знак за равенство между Байдън и Тръмп
© gettyimages

Иранският върховен лидер аятолах Али ХаменейАли ХаменейСеид Али Хосейни Хаменей е ирански духовник и настоящ върховен водач на Иран. Роден е на 19 постави днес знак за равенство между сегашния президент на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в и неговия предшественик на поста Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, съобщи БТА.

Речта му е поставила под съмнение възможността за бързо възобновяване на преговорите за иранската ядрена програма.

"(Сегашното) американско правителство не е по-различно с нищо от предишното, защото иска от Иран в ядрената област, с различни думи, същото, което искаше и Тръмп", обобщи аятолах Хаменей. Той каза това, докато Западът, Русия и Китай чакат от края на юни знак от Иран, че е готов на възобновяване на започналите през април преговори във Виена за спасяване на международното споразумение от 2015 г. за иранската ядрена програма.

Иран: САЩ зависят от МОСАД

"По ядрения въпрос американците наистина нямат никакъв срам: въпреки че самите те се оттеглиха (от сделката) пред всички, сега говорят и поставят изисквания като че ли Ислямската република бе тази, която се оттегли", заяви иранският върховен лидер на среща с правителството на новия президент на страната Ебрахим Раиси.

Аятолах Хаменей предупреди, че "зад кулисите на външната политика на Съединените щати има свиреп вълк, който понякога се превръща в хитра лисица".

Новото иранско правителство встъпи в длъжност в сряда, след кат получи вот на доверие в парламента. По-рано този месец консерваторът Раиси положи клетва като нов президент на Иран, заменяйки на поста умерения Хасан РоханиХасан РоханиСедмият президент на Иран Хасан Рохани е роден на 12 ноември 1948 година. Заема поста на 3 август.

През 2018 г. Тръмп едностранно изтегли Съединените щати от споразумението за иранската ядрена програма и възстанови американските санкции срещу Техеран. В отговор Иран започна година по-късно постепенно да спира да спазва своите ангажименти по сделката. Байдън, който положи клетва като президент на САЩ през януари, обяви, че иска да върне страната в споразумението, и през април във Виена започнаха преговори за постигане на тази цел. Те обаче са спрени от юни.

В днешната с реч иранският върховен лидер нарече ситуацията в съседен Афганистан "трагедия" и обвини за проблемите там Съединените щати, предаде Асошиейтед прес. "Трагедиите в Афганистан засягат дълбоко човешки същества (и бяха предизвикани) от Америка", каза аятолах Хаменей. Той добави, че САЩ са били окупирали Афганистан в продължение на 20 години.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1015 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини