74 000 делфина са регистрирани в българската акватория на Черно море

  • 28 август 2021 16:13

  • 1363
  • 0
74 000 делфина са регистрирани в българската акватория на Черно море
© pixabay

В българската акватория на Черно море са регистрирани 74 000 делфина. Това сочат данните от приключилия мащабен европейски проект за проучване на числеността на трите вида китоподобни CeNoBS.

Проектът обедини партньори от 5 държави, включително Румъния и България, съобщиха от организацията "Зелени Балкани".

Грийнпийс: Пластмасовите отпадъци в Черно море са причинили смъртта на стотици животни

Данните, получени от дейностите по проекта, са обезпокоителни. В същото време те запълват липсата на такива, необходими за опазване на китоподобните в Черно море, допълва БТА.

Данните, събрани по време на проучванията в рамките на CeNoBS в България, показват, че българските води в Черно море се обитават от около 74 000 китоподобни бозайници общо от трите вида, посочиха от организацията "Зелени Балкани" и добавиха, че въздействието на приулова остава един от най-горещите въпроси свързани с китоподобните на световно ниво.

Приблизителната оценка показва, че между 11 000 и 20 000 индивида от вида муткур биват улавяни годишно в риболовните мрежи в целия басейн на Черно море. Като процент това означава, че нивото на приулов е 21,2 на сто от общата численост на този вид, което е доста над приетото допустимо ниво от 1,7 процента, казаха от "Зелени Балкани".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1363 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини