Ливанската армия принуди бензиностанциите да продават гориво

  • 14 август 2021 20:30

  • 3396
  • 0
Ливанската армия принуди бензиностанциите да продават гориво
© Getty Images/Guliver

Хаос настана днес на бензиностанциите в Ливан, след като националната армия и полицията се намесиха, за да принудят собствениците да продават складираното гориво, предаде ДПА, цитирана от БТА.

От ранните часове на деня дълги опашки от разочаровани шофьори се образуваха пред затворени бензиностанции в цялата страна, чакащи напразно с часове да заредят.

Големият недостиг на горива принуди много пекарни, клиники и предприятия да затворят в Ливан, който е разтърсен от тежка икономическа криза.

"Никой не може да търпи такова унижение на ливанците", оплака се протестиращ, който се опита да блокира път с кофа за боклук в столицата Бейрут.

Седмици наред се налага хората да остават без електричество по няколко часа на ден, а болници предупреждават, че ще затворят, ако скоро не получат гориво.

Валутната криза в Ливан направи невъзможно държавните органи да осигуряват гориво и други основни стоки.

Тази седмица ръководителят на централната банка Риад Саламе обяви, че повече няма да може да субсидира вноса на горива при фиксиран курс на долара, предупреждавайки, че определените от закона валутни резерви ще бъдат засегнати.

Ливанската централна банка защити решението си за премахване на субсидиите за горива

В радиоинтервю днес Саламе уточни, че централната банка може да използва резервите, само ако законът бъде променен.

Ливан преживява най-тежката си икономическа криза след 15-годишната гражданска война, приключила през 1990 г., отбелязва ДПА.

Константин Тодоров
3396 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини