Ливанската централна банка защити решението си за премахване на субсидиите за горива

  • 14 август 2021 16:51

  • 714
  • 0
Ливанската централна банка защити решението си за премахване на субсидиите за горива
© Pixabay

Възстановяването на субсидиите за горива в Ливан ще бъде възможно, само ако парламентът приеме закон, който да позволи използването на "14-те милиарда" валутни резерви, останали в централната банка, заяви днес управителят ѝ Риад Саламе, цитиран от Франс прес.

Според Световната банка Ливан преживява една от най-тежките икономически кризи в света от 1850 година досега и изпитва значителен недостиг на гориво, който се отразява на предлагането на основни стоки.

"Няма да се отметна от (решението за) премахване на субсидиите за горива, освен ако използването на задължителните (валутни) резерви не бъде узаконено", каза Саламе пред местна радиостанция.

"Все още имаме 14 милиарда долара (задължителни) резерви, в допълнение към 20 милиарда долара външни активи", посочи той.

Валутните резерви на централната банка надхвърляха 30 милиарда долара преди кризата, в която Ливан изпадна в края на 2019 година.

В сряда вечер паричната институция обяви, че е решила да отпуска кредитни линии за внос на горива само по лихвения процент на черния пазар, но субсидиите за горива на практика са премахнати от седмици.

Критикуван от няколко политически лидери за това решение, Саламе днес се защити.

"Всички (...) бяха в течение с решението". "Нека отидат в парламента и да гласуват закона, вместо да разиграват театър" каза той.

"Досега никой не управлява държавата", подчерта централният банкер, цитиран от Ройтерс.

Ливанската лира е загубила вече над 90 на сто от стойността си спрямо долара, който днес се търгува на черния пазар за над 20 000 лири. Официалният курс все още се поддържа на ниво от 1507 лири за долар.

Петролът Брент поевтиня за кратко под $ 70 за барел за пръв път от две седмици

Саламе, който заема поста си от 1993 година, е заподозрян от голяма част от населението, че подобно на силните на деня в Ливан е оставил държавата на произвола на съдбата и е превел големи суми в чужбина по време на народните протести през октомври 2019 година, припомня АФП.

Той е обект на съдебни разследвания в Ливан, Швейцария и Франция по няколко случая, включително присвояване на държавни средства и незаконно забогатяване.

В радиоефира днес Саламе отстоя невинността си на фона на обвиненията в корупция, като заяви, че съвестта му е чиста, допълва Ройтерс.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
714 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини