Германия ще отпусне допълнително 40 млн. евро за хуманитарни проекти в Ливан

  • 04 август 2021 17:02

  • 713
  • 0
Германия ще отпусне допълнително 40 млн. евро за хуманитарни проекти в Ливан
© Getty Images/Guliver

Германия ще отпусне допълнително 40 милиона евро за нуждите на населението на Ливан, но по-нататъшната ѝ помощ ще зависи от реформите в страната и от съставянето на правителство, предаде ТАСС. Това заяви днес германският външен министър Хайко Маас пред участниците в международната донорска конференция, която преминава онлайн под егидата на ООН, става ясно от изявление на пресслужбата на германското външно министерство.

Маас напомни, че на подобна конференция миналата година Берлин е отпуснал 24 милиона евро за хуманитарни проекти в Ливан.

"Сега Германия отделя допълнително 40 милиона за оказването на помощ на хората в Ливан, включително на бежанците от Сирия", каза германският министър. Евентуална по-нататъшна помощ ще зависи от "съставянето на ефективно, законно правителство и изработването на убедителна програма за реформи", подчерта Маас.

Във встъпителната си реч пред форума френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на отправи критики към ливанската политическа класа за провала й в опитите да излезе от политическата и икономическата криза след експлозията в Бейрут преди година, предаде Асошиейтед прес.

На 4 август миналата година колосален взрив в складове на бейрутското пристанище уби стотици, рани хиляди и разруши цели квартали на ливанската столица.

Ливан издирва трима души с "червена бюлетина" във връзка с експлозията в Бейрут

Макрон каза още, че през следващите месеци Франция ще отпусне сто милиона евро на своята бивша колония. По данни на Елисейския дворец, в конференцията, посветена на първата годишнина от взрива, участват около 40 държавни и правителствени ръководители, дипломати и шефове на международни организации. Сред тях са президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в, премиерът на Канада Джъстин ТрюдоДжъстин ТрюдоДжъстин Пиер Джеймс Трюдо е канадски политик от Либералната партия и 23-ти, президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси, йорданският крал Абдула Втори и председателят на Европейския съвет Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в.

Според френски представител, пожелал анонимност, донорската конференция цели да набере 357 милиона долара. Тази сума ще бъде изразходвана главно за храни, възстановяването на училища и болници и доставки на прясна вода за ливанците. Според ООН половината от хората в Ливан живеят в бедност, една трета нямат сигурен достъп до храна, а за близо четири милиона има риск да останат без питейна вода или са без достъп до такава, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
713 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини