Ирак регистрира рекорд от над 12 хиляди новозаразени с COVID-19

  • 27 юли 2021 08:50

  • 314
  • 0
Ирак регистрира рекорд от над 12 хиляди новозаразени с COVID-19
© Getty Images/Guliver (архив)

Ирак регистрира 12 180 нови случая на коронавирус за последните 24 часа, което е рекорден показател от началото на пандемията през март 2020 г., сочат публикувани днес данни на здравното министерство, цитирани от Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

Общият брой на заразените с КОВИД-19 от началото на епидемията достигна 1,5 милиона, а на починалите - 18 347 души. АФП отбелязва, че здравната система в страната е съсипана, а населението остава много скептично към ваксините.

Рекордът, регистриран днес, "за съжаление не ни изненадва заради неспазването на задължителните здравни мерки като забраната за събирания или изискването за носене на маски", каза пред журналисти говорителят на здравното министерство Сейф ал Бадр.

"Този ръст вероятно се дължи на периода на празниците за Айд ал Адха (Курбан байрам), който доведе до много събирания, въпреки предупрежденията от министерството", добави говорителят и изрази безпокойство от "опасната епидемична ситуация".

Нов рекорд по новозаразени в Ирак

Най-силното увеличение на инфекциите е регистрирано в Иракски Кюрдистан, с повече от 3500 случая, което надвишава два пъти дневните случаи, регистрирани средно през последните дни.

Към днешна дата от 40-милионното население на Ирак са ваксинирани малко над 1,3 милиона души, по данни на министерството, в които не се уточнява колко души са по две дози от ваксините.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
314 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини