Саудитска Арабия и Мароко отрекоха да са използвали шпионския софтуер "Пегас"

  • 22 юли 2021 20:32

  • 1029
  • 1
Саудитска Арабия и Мароко отрекоха да са използвали шпионския софтуер "Пегас"
© pixabay

Саудитска Арабия и Мароко отрекоха информацията в медиите, че са използвали шпионския софтуер "Пегас", съобщи БНР.

По-рано през седмицата международно журналистическо разследване показа, че с помощта на програмата са били подслушвани стотици журналисти и опозиционери в множество страни, а във Франция прокуратурата се задейства след публикациите, че потенциална мишена за следене е бил и президентът Макрон.

Явор Колев за аферата "Пегас": Не е проблем софтуерът, а как се използва

Скандалът избухна след доклади, че шпионският софтуер "Пегас" на израелска фирма има възможност за отдалечен достъп до смартфони, а клиентите са били различни правителства. Френският президент Макрон нареди поредица от разследвания след съобщенията на „Монд“, че телефонът му е бил в списък на потенциални обекти за следене от Мароко с помощта на "Пегас".

Мароко обяви, че също ще започне разследване заради тези твърдения, които квалифицира като безпочвени. Рабат отрича да е купувал или прилагал програмата. Саудитска Арабия също определи като неоснователни информациите, че е използвала софтуера за наблюдение и подслушване. Кралството не одобрява подобни практики, подчертаха властите в Рияд. За повече рестрикции за подобни технологии се обяви германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се.

"Смятам, че е важно софтуерът, създаден за определени ситуации, да не попада в грешни ръце. Затова са необходими ограничения с условието, че такъв софтуер не трябва да се продава на страни, в които не може да бъде гарантиран съдебен надзор", каза Меркел.

Правото на използване на системата се предоставя на държави и правителствени агенции със специално разрешение от израелското правителство.

Междувременно прокуратурата в Унгария обяви, че е започнала разследване за незаконно подслушване във връзка с шпионския софтуер "Пегас", за който 17 световни медии публикуват от няколко дни серия от разкрития. Разследването в Унгария е предизвикано от две оплаквания - на политик и на друг гражданин.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1029 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.07.23 | 05:48

1
Тия като нашите подслушвачи - "честен кръст, не сме ползвали тоя софтуер". Едните - комунисти-атеисти, другите - муслимани, но се кръстят и кълнат в упоение. Алаху Маркс Акбар.

Добави коментар

Водещи новини