Явор Колев за аферата "Пегас": Не е проблем софтуерът, а как се използва

  • 21 юли 2021 19:19

  • 1972
  • 5
Явор Колев за аферата "Пегас": Не е проблем софтуерът, а как се използва
© Pixabay

Френският президент Еманюел Макрон нареди серия разследвания по случая "Пегас". По-рано изданието "Льо Монд" съобщи, че един от телефоните на Макрон е в списък на мароканските спецслужби, които са използвали израелския софтуерен продукт за проследяване. "Ако тези факти бъдат потвърдени, това ще бъде много сериозно", се казва в изявлението на Елисейския дворец, цитирано от "Льо Монд".

Според експерта по киберсигурност Явор Колев, който гостува в предаването "Светът и ние" по БНТ, проблемът не е самият софтуер, а в това как и от кого се използва.

Според него разработката "Пегас" е "мощно оръжие в борбата с киберпрестъпността и тероризма". И това е съвсем законно. А доказателство, че софтуерът работи, е фактът, че е особено широко използван в Мексико за противодействие на наркокартелите.

Българска следа в аферата „Пегас“: Израелската компания за шпионски софтуер с клон у нас

"Израелските компании не са го продали, за да бъде използван неправомерно и в ущърб на правото, а са го продали, за да може да подпомага борбата с тежката и организирана престъпност. Знаете, че една брадва се произвежда, за да сече дърва, но с нея може да се режат и глави", каза експертът по киберсигурност Явор Колев.

Механизми за защита има - използване на лицензиран софтуер и антивирусни програми. В случая с Пегас, който в същността си е вирус, няма разработен антивирус. Причината - за всеки конкретен проблем се търси конкретно решение.

"В случая това е най-опасното, че се използват легални инструменти, за да бъдат преследвани и подслушвани определени оперативно интересни лица. Използването на продукта на израелската компания по начина, описан е разкритията на "Форбидън сторис", обаче е престъпление. Има ли гаранции за разкриването му. Гаранция е демократичното управление на определена държава. И законите, които съществуват в нея, и правоохранителните органи, които спазват законодателството. Ако те не го спазват, подлежат на наказателна отговорност", каза експертът по киберсигурност Явор Колев.

По повод участие на българска компания в разработката на софтуера Колев каза, че се гордее, че има българска следа в създаването на толкова полезен софтуер.

"Мисля, че това е една достатъчно добра реклама за една такава компания, която на световно ниво произвежда такива инструменти. Пак казвам - това не е престъпен инструмент. Престъпление е използването му по незаконен начин", каза Колев.

Няма тайни в интернет и 100-процентова сигурност, смята експертът и допълва, че всеки потребител трябва да има определена кибер хигиена.

Борислава Борисова
1972 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
дпс атака имейли блокирани

2021.08.01 | 15:02

5
Потърси в интернет 'метода на магьосника на имейлите'. Метода на Магьосника на имейлите Създава се имейл акаунт. Определя се максималния размер на един файл за изпращане за един имейл и се определя максималния брой файлове и максималния общ размер от файлове за един имейл. Примерно 2 по 10MB и 1 по 5MB общо 25MB. За цел се избира поща, която не е от гигантите като гмайл, а такъв на локален сървър с ограничени хардуерни възможности. Избират се клиенти на целта колкото може повече на едно изпращане, примерно 25, 50, 100. До целта се изпращат колкото се може повече имейли примерно 200 имейла с прикачените файлове описани по-горе. Огромното количество данни претоварва целта и/или изтрива най-старите/съществуващите съобщения. Няма значение от ОС, съдържанието на файловете или ползваната поща на атакуващия. Магията е в резултата, дявола е в детайлите.
магьосника

2021.08.01 | 14:58

4
Не ни подслушвайте!!!
магьосника

2021.07.31 | 18:01

2
Метода на магьосника на имейлите. Важно е системата да е сигурна, а не да рзчитаме на не сигурна индустрия.
магьосника

2021.07.31 | 18:03

3
Ако аз мога да изтрия имейлите на ДAНС това значи ли че проблема е в мен, в софтуера ми или в софтуера на ДAНС.
магьосника

2021.07.31 | 17:49

1
Проблем е когато разчиташ на уязвимости. Ако индустрията разчита на това да не е сигурна и да може да се хаква тогава на къде сме тръгнали?

Добави коментар

Водещи новини