Иранският президент се извини за спирането на тока

  • 06 юли 2021 18:21

  • 1173
  • 1
Иранският президент се извини за спирането на тока
© Getty Images/Guliver (архив)

Иранският президент Хасан РоханиХасан РоханиСедмият президент на Иран Хасан Рохани е роден на 12 ноември 1948 година. Заема поста на 3 август се извини на съгражданите си за масовото прекъсване на електрозахранването по време на горещата вълна, което предизвика критики и доведе до улични протести, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Представители на властите обвиниха за спирането на тока резкия скок в потреблението, както и ниското количество на валежите, довело до съкращаване на мощностите на ВЕЦ-овете. Освен това според властите нелегални "ферми за криптовалута" са използвали субсидираното електричество.

"Извинявам се на нашия скъп народ, който се изправи пред проблеми и страдания през последните дни и го призовавам да сътрудничи (чрез ограничаване на потреблението). Хората се оплакват от спирането на тока и са прави", заяви Рохани пред държавната телевизия.

"Министерството на енергетиката не е виновно, но би трябвало министърът да излезе и да обясни на хората какъв е проблемът и че трябва да намерим решение".

Осемте години на Хасан Рохани като президент на Иран: от еуфория до разочарование

Недоволни жители се събраха в няколко града, за да протестират срещу спирането на електрозахранването, което често не следва графика, обявен от държавните електрически компании. В някои области протестите станаха политически, като хората скандираха "Смърт на диктатора" и "Смърт на (върховния лидер аятолах Али) Хаменей", показват видеозаписи, публикувани в социални мрежи.

Протестиращите казват, че честото спиране на електричеството е причинило много проблеми, включително спиране на водата в апартаменти, разваляне на замразени във фризери продукти и повреждане на електрически уреди, съобщава иранската агенция ИСНА. 
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1173 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
XXX

2021.07.06 | 19:12

1
НАЙ-ГОЛЯМАТА ЛЪЖА НА Б.Б Е ЧЕ ИМА ЖИВИ КОМУНИСТИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ И ЧЕ ТЕ ИМАТ НЕЩО ОБЩО СЪС БСП ТЕЗИ ОТ БСП СА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА КОМУНИСТИТЕ А ИНАЧЕ ЖИВИ КОМУНИСТИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ ОТ МНОГО ВРЕМЕ НЯМА ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БЪЛГАРСКО ЛЯТО (15) АКО ИСКАТЕ ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ

Добави коментар

Водещи новини