Израелският премиер се обяви против ядрени преговори с иранския "режим на палачи"

  • 20 юни 2021 13:52

  • 468
  • 0
Израелският премиер се обяви против ядрени преговори с иранския "режим на палачи"
© gettyimages (архив)

Израел осъди днес избирането на твърдолинейния съдия Ебрахим Раиси за президент на Иран, заявявайки, че неговото управление ще бъде "режим на брутални палачи", с който световните сили не трябва да водят преговори за нова ядрена сделка, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Раиси, който е под санкции от САЩ за злоупотреби с човешките права, вчера очаквано си осигури победа на президентските избори след надпревара, белязана от апатия на избирателите заради икономическите затруднения и политическите ограничения, припомня агенцията. Израелският премиер Нафтали БенетНафтали БенетНафтали Бенет, роден на 25 март 1972 г. е израелски политик, служил като 13-и и настоящ, който свиква първото заседание на кабинета след встъпването си в длъжност миналата седмица, каза, че Раиси е дошъл на власт благодарение на подкрепата на иранския върховен лидер аятолах Али ХаменейАли ХаменейСеид Али Хосейни Хаменей е ирански духовник и настоящ върховен водач на Иран. Роден е на 19, а не в резултат на свободно и всенародно гласуване. Правителственото заседание в Израел бе излъчено по телевизията.

В Иран си избраха президент на първи тур

"Избирането на Раиси е, бих казал, последният шанс световните сили да се събудят, преди отново да се върнат към ядреното споразумение и да разберат с кого си имат работа", каза Бенет в изявление, което прочете първо на иврит, а след това и на английски. "Никога не трябва да се допуска режим на брутални палачи да има оръжия за масово унищожение", каза той. "Позицията на Израел по този въпрос няма да се промени", подчерта Бенет.

Вчера неправителствената организация "Амнести интернешънъл" призова да бъде разследвана ролята на Раиси в извънсъдебните екзекуции на хиляди политически затворници през 1988 г., предадоха Ройтерс и Франс прес. Иранските власти никога не са признавали за масовите екзекуции в годините след победата на Ислямската революция в Иран през 1979 г. и Раиси никога не е правил публични коментари на твърденията за предполагаемата си роля в тези екзекуции.

Novini.bg
468 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини