Иран предупреди МААЕ да не осъжда ядрените му ходове

02 март 2021 18:25

 Иран предупреди МААЕ да не осъжда ядрените му ходове
© Getty Images/Guliver
291 1

Иран предупреди днес да не бъде приемана критична към него резолюция на срещата тази седмица на Управителния съвет на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), предаде ДПА, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че призивът е бил отправен в момент, когато Техеран и международни сили обмислят евентуално връщане към ядрената сделка от 2015 г.

Приемането на резолюция би премахнало възможността за дипломация и би имало разрушителни последици, каза иранският правителствен говорител Али Рабией, цитиран от държавната телевизия.

По думите му Иран продължава да е заинтересован от дипломатическо решение, но само след отмяна на "незаконните и нечовешки" американски санкции.

Според медийни информации Управителният съвет на МААЕ във Виена обмисля да осъди решението на Иран да позволи само ограничени проверки.

Ръководителят на Иранската агенция за атомна енергия и вицепрезидент на страната Али Акбар Салехи също предупреди да не бъде критикуван Техеран.

"Писмено уведомихме МААЕ, че Иран е готов да реагира по подходящ начин", заяви той, без да даде подробности.

Шефът на МААЕ е на посещение в Иран, който заплашва да изключи камерите за наблюдение в ядрените си обекти

През последната седмица Иран започна да ограничава проверките на МААЕ в своите ядрени обекти, първоначално за период от три месеца.

Инспекциите, наред с контрола върху нивото на обогатяване на уран, са важна част от ядреното споразумение от 2015 г.

САЩ се оттеглиха от сделката при управлението на президента Доналд Тръмп, но има признаци, че споразумението може да бъде съживено при неговия наследник на поста Джо Байдън.
 

Novini.bg
291 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Whitneya17

2021.04.10 | 03:57

1
­В­­и­ж­­т­­­е­­­ ­м­­о­я­­т­­­а­ ­­т­­и­й­­­н­­­ ­­п­­у­­­т­к­­­а­ ­­­-­­ ­­W­­W­­W­­­.­B­G­­1­­­7­­­.­C­­­L­U­­B­

Добави коментар

Водещи новини