МААЕ: Иран е инсталирал усъвършенствани центрофуги за обогатяване на уран в подземния си ядрен комплекс

11 ноември 2020 21:21

МААЕ: Иран е инсталирал усъвършенствани центрофуги за обогатяване на уран в подземния си ядрен комплекс
© gettyimages
878 1

Иран е инсталирал първа верига от усъвършенствани центрофуги за обогатяване на уран в подземния си ядрен комплекс в Натанз, а според ядреното споразумение с шестте световни сили там могат да бъдат използвани само машини IR-1 от първо поколение, се казва в доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитиран от БТА.

По-рано Иран бе информирал базираната във Виена агенция, че ще прехвърли в новия комплекс три вериги от машините за обогатяване на уран от наземния завод в Натанз в подземния, след като наземният бе подпален и изгоря при очевиден акт на саботаж.

Новите центрофуги са от тип IR-2, но още не са заредени с газ хексафлуорид, с какъвто те работят, се казва в поверителния доклад на МААЕ, цитиран от Ройтерс. Според Асошиейтед прес в доклада се казва, че Иран продължава да увеличава запасите си от нискообогатен уран далече над ограниченията, посочени в ядреното споразумение, както и да го обогатява до по-голяма чистота от разрешената.

МААЕ съобщава, че до 2 ноември Иран е разполагал с 2442,9 кг нискообогатен уран, а към 25 август количеството му е било 2105,4 кг. Според споразумението от 2015 г. между Иран и САЩ, Великобритания, Франция, Русия, Китай и Германия, Техеран има право да разполага само с 202,8 кг. МААЕ посочва още, че Иран продължава да обогатява урана до чистота от 4,5 процента, което е повече от разрешените му 3,67 процента.

Иран заяви, че ядрената сделка със световните сили заслужава да бъде запазена

Нарушенията на яденото споразумение са констатирани, след като САЩ решиха да се изтеглят едностранно от него през 2018 г. Иранското правителство все пак продължава да разрешава на инспекторите на МААЕ пълен достъп до ядените си инсталации.

МААЕ констатира също, че обясненията, дадени от Техеран за произхода на ядрените частици, засечени на един от секретните ирански обекти миналата година, са неправдоподобни, предаде ДПА. В поверителния доклад на агенцията се посочва, че съставът на въпросните уранови частици е сходен на онези, които са открити върху ядрено оборудване, внесено от Иран от разполагащ с ядрено оръжие съседен Пакистан.

МААЕ настоява Иран да даде ясно обяснение по въпроса.

Мая Йорданова
878 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
зелено чооовече

2020.11.12 | 00:49

58016
Нали се сещате ,че тези развиват експресно атомните си арсенали ,за да преборят ковид 19 , ще започнат с неверниците ,после ще се заемат със шийте и така ,ще очистят Земята от заразата :)))

Добави коментар

Водещи новини