МААЕ: Иран продължава да увеличава запасите си от обогатен уран

04 септември 2020 21:21

МААЕ: Иран продължава да увеличава запасите си от обогатен уран
© Pixabay
557 0

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) каза, че Иран продължава да увеличава запасите си от обогатен уран в нарушение на лимитите, предвидени в ядреното споразумение със световните сили от 2015 г., предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

МААЕ съобщи в поверителен документ, изпратен до страните членки и видян от АП, че към 25 август Иран е имал на склад над 2 тона нискообогатен уран, докато на 20 май запасите му са били в размер на малко над тон и половина.

Иран подписа споразумение по ядрената си програма през 2015 г. със САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Китай и Русия. То позволява на Иран да поддържа запаси от не повече от 202,8 кг.

Иран разреши на МААЕ да изпрати инспектори в два предполагаеми ядрени обекта

МААЕ съобщи, че освен това Иран продължава да обогатява уран до 4,5 процента, което е повече от допустимите според сделката 3,67 процента. Запасите на Иран на тежка вода са намалели и сега са в рамките на договореното в споразумението.

Ядрената сделка обещаваше на Иран икономически облекчения в замяна на ограничаване на ядрената му програма. Президентът Доналд Тръмп изтегли едностранно САЩ от споразумението през 2018 г. Иран започна оттогава да нарушава малко по малко ограниченията, за да опита да окаже натиск върху останалите страни по сделката да възпрепятстват налагането на нови американски икономически санкции, задушаващи икономиката му.

Novini.bg
557 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини