Израел преведе над 1 милиард долара на Палестина

02 декември 2020 16:29

Израел преведе над 1 милиард долара на Палестина
© Getty (архив)
1545 1

Израел преведе днес сума, равняваща са на над 1 милиард щатски долара, на Палестинската автономия, съобщиха палестинският министър по гражданските въпроси Хусейн аш Шейх и израелското финансово министерство. Това е пореден признак на затопляне на отношенията след победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ, предаде Ройтерс.

Парите идват от събрани данъци и митнически такси, които по силата на мирните споразумения от 90-те са управлявани от Израел. Обикновено те се превеждат всеки месец и представляват повече от половината от бюджета на Палестина, чиято икономика бе тежко засегната от коронавирусната пандемия.

Сумата от 3,77 милиарда шекела (1,14 милиарда щатски долара) е първият превод от юни, когато палестинците отказаха парите заради плановете на Израел да анексира части от окупирания Западен бряг. Това принуди Палестина да намали заплатите на десетки хиляди чиновници и засили икономическата криза, предизвикана от пандемията.

Израел замрази плановете си за анексиране като част споразумението за установяване на дипломатически отношения с Обединените арабски емирства. През ноември палестинците казаха, че подновяват сътрудничеството си с Израел в областта на гражданските въпроси и сигурността.

Палестинците възстановяват връзките с Израел

Съобщението бе направено около две седмици след победата на Байдън над президента Доналд Тръмп. Байдън е противник на анексирането и обеща да подходи по-балансирано към конфликта Близкия изток от предшественика си и да поднови помощите за палестинците.

Тръмп предприе безпрецедентни стъпки в подкрепа на Израел, в това число премести посолството на САЩ в Ерусалим, оряза помощите за палестинците и сложи край на американската политика на опозиция срещу еврейските селища на Западния бряг.

1545 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.12.02 | 18:00

1
Така де :) Парите са си пари!

Добави коментар

Водещи новини