Техеран: Готови сме да посредничим за мир в Нагорни Карабах

  • 28 октомври 2020 11:23

  • 340
  • 1
Техеран: Готови сме да посредничим за мир в Нагорни Карабах
© Getty (архив)

"Нашата страна е готова да стане посредник между Азербайджан и Армения за намиране на мирно решение на конфликта в Нагорни Карабах", това е казал иранският посланик в Русия Казем Джамали пред газета.ру.

По думите на дипломатическия представител на Ислямската република в Москва военните действия между двете страни са засягали не само тях, но и целия близкоизточен регион.

"Всички ние трябва да обединим усилия и да убедим и Баку, и Ереван да прекратят военните действия и да седнат на масата за преговори. Нашата държава е готова да се превърне в посредник между Азербайджан и Армения", е посочил още дипломатът.

"Техеран е силно обезпокоен и от намесата на определени страни, които изпращат терористи в Кавказ. Тези действия никак не допринасят за разрешването на проблема и за намирането на трайно решение на конфликта. Ние много внимателно следим ситуацията и сме готови да отговорим на всяка една провокация", е категоричен е бил Джамали.

Посланикът не е конкретизирал кои страни е имал предвид. Вероятно е ставало дума за появяващите се в медии данни как Анкара е изпращала в Азербайджан бойци от протурски милиции, действащи в Сирия, предположи базираната в Москва медия.

Анкара и Баку са отрекли тези публикации и на свой ред са твърдели, че на страната на отцепниците в Нагорни Карабах са се биели арменци от Сирия.

Помпейо даде тласък на усилията за спиране на сраженията в Нагорни Карабах

Конфликтът между Баку и Ереван е започнал през февруари 1988 г., когато Нагорнокарабахската автономна област (населена предимно с арменци) е обявила за излизането си от състава на Азербайджанската съветска социалистическа република.

В началото на 90-те години на миналия век е избухнала война между Азербайджан, от една страна, и Армения и сепаратистите в Нагорни Карабах, от друга, взела около 30 000 жертви. След военния конфликт в периода 1992-1994 г. Азербайджан де факто е загубил контрол над областта.

През 2016 г. тежки сражения за малко не са прераснали в нова война за Нагорни Карабах. През юли тази година се е стигнало до смъртоносни боеве в района на границата, а от 27 септември 2020 г. районът отново е станал сцена на сблъсъци.

Баку и Ереван на 10 и 26 октомври тази година са постигнали  споразумение за прекратяване на бойните действия и размяна на загинали и пленени.

Въпреки договореностите, насилието в Нагорни Карабах не е спряло и всяка една от страните обвинява другата в нарушаване на споразуменията.

 

Валери Зайцев
340 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.10.28 | 12:43

1
Ало редакцията, вече ставате смешни с това (предимно населена с арменци) Ако това е повод,то и източна България(от Плеван и Пловдив) е предимно населена с турци. И какво правим? Ами някога ще споменете ли за решенията на ООН относно случая,поне 4 са в тия 30г.ами за изселените 1.5милиона азербаджанци от Н.Карабах??

Добави коментар

Водещи новини