Конфликтът в Нагорни Карабах започна с престъпления срещу арменския народ, каза Путин

  • 22 октомври 2020 21:48

  • 2510
  • 7
Конфликтът в Нагорни Карабах започна с престъпления срещу арменския народ, каза Путин
© Getty Images/Guliver

Конфликтът в Нагорни Карабах изначално имаше характер на етническо противоборство и започна с престъпления срещу арменския народ. Това заяви днес руският президент Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През пред дискусионния клуб "Валдай", предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Този конфликт започна не просто като междудържавен конфликт и борба за територия, а започна от етническо противоборство. За съжаление, е факт, . . . в Сумгаит, а после в Нагорни Карабах бяха извършени жестоки престъпления срещу арменския народ. Трябва да отчитаме комплексно всичко това", каза той.

Путин отбеляза, че положението на Азербайджан - да е лишен от голяма част от територията си, "не може да продължава вечно" и изтъкна, че в продължение на много години Русия е предлагала най-различни варианти за излизане от тази криза и стабилизиране на ситуацията в района. "В някои моменти изглеждаше, че още малко, още една крачка и ще намерим решение. За съжаление, това не стана и сега имаме конфликт в най-лошия му вариант", каза руският президент.

Путин декларира, че Русия има "специални отношения" и с Армения, и с Азербайджан и ги смята за свои "равни партньори". Той добави, че в Русия живеят за постоянно и работят два милиона арменци и два милиона азери, които имат "много устойчиви и близки връзки с Русия на хуманитарно равнище".

В отговор на въпрос опасява ли се Русия от разногласия с Турция заради стремежа на Анкара да разшири влиянието си в границите на бившата Османска империя руският държавен глава отбеляза, че сега Русия не се опасява от нищо и не е в такова положение, че да трябва да се опасява от нещо. След това допълни, че не знае какви са плановете на Реджеп Тайип Ердоган относно османското наследство и препоръча въпросът да бъде отправен към турския президент, предаде ТАСС.

НАТО настоява за мирно решение за Нагорни Карабах

Путин каза, че близо 5000 души са загинали в боевете между азерските и арменските сили за Нагорни Карабах, предаде Ройтерс. Нагорни Карабах е съобщил, че от 27 септември досега са са били убити 847 негови войници и 37 цивилни. Данните на Азербайджан са за 61 убити и 291 ранени цивилни азери, като Баку не е съобщавал за убити и ранени свои войници.

За Ердоган Путин каза, че турският президент може да изглежда твърд, но всъщност е гъвкав политик и надежден партньор на Русия. По думите на Путин Русия и Турция имат разногласия си за Нагорни Карабах, но трябва да постигнат компромис, предаде Ройтерс.

Путин каза, че се надява, че САЩ ще помогнат за уреждане на конфликта за Нагорни Карабах. Той съобщи, че по няколко пъти дневно разговаря по телефона с ръководителите на Азербайджан и Армения. Всички участнички в преговорите за Нагорни Карабах се стремят към уреждане, но никой не е заинтересован от това повече от Русия, заяви Путин.

Novini.bg
2510 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
mishka ot bg.

2020.10.23 | 18:36

7
seshtam se koi shte pomogne ,ima edin toi e nad vsicki ,da sega e vremeto da pokajem no s molbi ne s voini i napadki da s molba kum gospod bog ,v tejko vreme se stovari purvo kriza-finansova posle pandemia i za kapak voina no da se moliat vsickite ,nidelia sveshticka za zdrave ,ako moje i povece ,no voina ne samo tova ne

2020.10.23 | 10:29

6
Само "болни мозъци" ли пишат коментари в тоя сайт? Липсва само тоя де чака гущерите(рептилите) да се появят и да му помогнат
Алкохоликът от тире-менте

2020.10.23 | 07:48

3
Руската мечка ще тръгне , и ще стане лошо. Скоро ще си върнем земите до Босфора
Малко е

2020.10.23 | 08:18

5

Нашите земи са включвали и територията отвъд Босфора. Ще хвърчат фесове, чалми и парцалаци тръгне ли голямата руска мечка!

тур

2020.10.22 | 22:06

2
турчина се разбесня във всички посоки. остана и в бг направление да се разбеснее. ще възстановява османската империя.
За тур един голям кОр с "у"

2020.10.23 | 08:14

4
Нека дойде гьотверена. Ще го посрещнем с "по пет на нож". Пак ще ревът кадъни, ханъми, гювендии и ханъм-ефендита на умряло. И да не забравя кюрдите, че те такъв четвъртит кОр ще му забият в манафския гьот, че ще разцепят Маймуностан на части. Разбеснял се тюрка, щото вижда че края му е близко. Скоро Турцийката ще приключи.
ар

2020.10.22 | 22:05

1
арменците не искат да живеят под турско. какво не е ясно???? комундетата в ссср са дали тази територия на азерската сср да се подмазват на турчалята. след разпада на измисления съветски съюз азерите претендирата за тази арменска област и сега пропагандират, че я освобождавали. ще я освободят както турчалята освободиха източна тракия от българите. с геноцид - кланета, убийства, изнасилвания, гаври. те ги умеят тия работи. профита са. и накрая се изкарват ако не жертви, то поне ни лук яли, ни лук мирисали. те гяурите все сами са си виновни.

Добави коментар

Водещи новини