Нетаняху обяви нова ера в отношенията с арабския свят

  • 13 август 2020 21:57

  • 1193
  • 2
Нетаняху обяви нова ера в отношенията с арабския свят
© Getty Images/Guliver (архив)

Израелският премиер Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и заяви, че установяването на пълноценни дипломатически отношения с ОАЕ бележи началото на "нова ера" в отношенията на Израел с арабския свят, предаде Асошиейтед прес.

В излъчена на живо пресконференция Нетаняху заяви, че "пълният и официален" мир с ОАЕ ще доведе до сътрудничество в много сфери между двете страни и ще създаде "чудесно бъдеще" за гражданите на двете страни.

Израел и ОАЕ се договориха за пълно нормализиране на отношенията си

От арабските страни само Египет и Йордания имат активни дипломатически отношения с Израел. Египет сключи мир с Израел през 1979 г., а Йордания - през 1994 г.

Нетаняху определи споразумението като "исторически пробив в постигането на истински мир в Близкия изток", предаде ТАСС. Той добави, че разпростирането на суверенитета на Израел над израелските селища на Западния бряг в съответствие с мирния план на президента на САЩ Доналд Тръмп "ще бъде осъществено само в тясна координация със САЩ".

Израелският президент покани лидера на ОАЕ да посети Ерусалим, съобщи Асошиейтед прес. Реувен Ривлин отправи поканата броени часове след новината, че двете държави ще установят пълноценни дипломатически отношения. "Каним престолонаследника да посети Ерусалим", написа той и добави поздрав на арабски.

Израел и ОАЕ сключиха споразумение за научно сътрудничество за борба срещу COVID-19

Ривлин, чийто пост е до голяма степен церемониален, заяви, че споразумението е "важен и стратегически крайъгълен камък", който може да подпомогне сключването на споразумения и с други страни в региона, цитира БТА. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1193 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
EM

2020.08.14 | 13:19

2
Исторически момент! Грандиозна победа на американската дипломация и лично на Трамп! Невероятен успех на Натанияу, който ще остане в историятя на Израел заедно с Бен Гурион, Менахем Бегин и Ицхак Рабин. Проява на лидерство, мъжество и държавническо мислене от страна на ръководикелите на ОАЕ. Надявам се скоро да се присъединят и Бахрейн, Саудитска Арабия, Оман, Мароко... По-късно ще дойдат и Кувейт, и Судан... Тъй наречените "пакостинци" също печелят, но са твърде тъпи да го разберат! А Иран и Султан Ердоганьо да си вентилатоствуват...
Бат САЛИ

2020.08.14 | 08:05

1
НА ЧАФУТ ВЯРА НЯМАЙ

Добави коментар

Водещи новини