Израелското правителство е в криза, след скандал за бюджета

  • 10 август 2020 15:29

  • 329
  • 1
Израелското правителство е в криза, след скандал за бюджета
© Getty Images

Само три месеца, след като бе съставено, израелското правителство на националното единство изглежда е пред разпад и е все по-вероятно да има четвърти парламентарни избори за по-малко от две години.

Причината е, че коалиционните партньори се скараха за бюджета за 2020/2021 г.

Хиляди протестираха срещу израелския премиер Нетаняху

Ако бюджетът не бъде одобрен до 25 август, Кнесетът (120-местният израелски парламент) трябва да се саморазпусне според закон, който постановява, че бюджетът трябва да бъде приет в срок от 100 дни от встъпването в длъжност на правителството (Според нова информация на израелски медии изглежда е договорено гласуването на бюджета да се отложи от 24 септември за ноември, за да могат страните да изгладят разногласията си - Бел. на ред.).

Премиерът Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и от дясната партия "Ликуд" иска да се разработи бюджет само за оставащата част от 2020 г. и казва, че той трябва да бъде приет бързо. Според Нетаняху решенията за 2021 г. трябва да бъдат отложени за периода, когато Израел започне да се съвзема от кризата с коронавируса. Главният му съперник - министърът на отбрана Бени Ганц от центристката коалиция "Синьо и бяло", настоява за бюджет за 2020 г. и 2021 г. В коалиционното споразумение, което двамата подписаха през май, партньорите се ангажираха с приемането на двугодишен бюджет. Вчерашното седмично правителствено заседание бе отменено заради разногласията.

"Насроченото правителствено заседания няма да се проведе днес заради настояването на "Ликуд" да не се спази коалиционното споразумение", заяви коалицията "Синьо и бяло". "Това не е първият път, когато "Ликуд" не изпълнява обещанията си", се казва в съобщението.

Ганц, който съгласно споразумението за ротация, подписано с Нетаняху, трябва да поеме поста премиер през ноември 2021 г., вчера намекна, че Нетаняху иска предсрочни избори в опит да се задържи на власт.

"Само двама души искат избори. Единият иска да подобри политическите си позиции, а другият - правните си и лични позиции", е казал той пред министри от "Синьо и бяло", потвърди говорител, пожелал да остане анонимен.

Ганц намеква съответно за опозиционния лидер Яир Лапид и за Нетаняху, на който официално са повдигнати обвинения от съд в Ерусалим за подкуп, измама и злоупотреба с доверие. Дългогодишния премиер отхвърля всички обвинения. "Ликуд" на свой ред обвини Ганц. Вместо незабавно да одобри бюджет от 8,5 млрд. шекела ( 2,5 млрд. долара) за остатъка от 2020 г., "Ганц отново не направи стъпка към компромис за доброто на гражданите на Израел", заяви в изявление консервативната партия. 

Опозиционният лидер Лапид разкритикува отмяната на вчерашното заседание на кабинета като "срам и позор". Преди зазоряване вчера полицията арестува трима антиправителствени протестиращи в Ерусалим, които отказаха да освободят блокирано от тях шосе.

Протестиращи, разгневени от "лошото" според тях управление на втората вълна от коронавируса в Израел, се присъединиха към тези, които настояват за оставката на Нетаняху, докато продължава процесът му по обвинения в корупция. Както всяка седмица близо 15 000 души преминаха в шествие по улиците на Ерусалим след залез слънце в събота, а хиляди протестираха по десетките мостове на крайбрежната магистрала, на кръстовищата и пред вилата на Нетаняху северно от Тел Авив.

Мая Йорданова
329 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.08.10 | 15:43

1
Ако не за пари, за жена

Добави коментар

Водещи новини