Израел осуетил хакерска атака срещу отбранителната си индустрия

  • 12 август 2020 19:13

  • 434
  • 1
Израел осуетил хакерска атака срещу отбранителната си индустрия
© Pixabay

Израел съобщи, че е осуетил атака срещу отбранителната си индустрия на хакерска група, свързвана от САЩ със Северна Корея, предадоха агенциите.

Израелското министерство на отбраната заяви, че хакери от групата "Lazarus" са създали фалшиви профили в социалната мрежа LinkedIn и са се представяли за директори и висши служители на международни компании. Те след това предлагали възможности за кариерно развитие на служители на големи израелски компании от отбранителния сектор с цел да получат достъп до използваните от тях компютри и мрежи и така да се сдобият с поверителна информация.

Министерството заяви, че атаките са били засечени "в реално време" и осуетени. Ведомството допълни, че на атакуваните мрежи не са причинени никакви вреди.

Министерството заяви, че групата "Lazarus" е "подпомагана от чужда държава", без да навлиза в повече подробности.

Ватикана и католическата епархия на Хонконг са били обект на хакерска атака

През септември миналата година министерството на финансите на САЩ наложи санкции на групата и заяви, че тя се контролира от правителството на Северна Корея.

Според американското финансово ведомство тази група стои зад разрушителния компютърен вирус "Уонакрай" (WannaCry), който през 2017 г. блокира 300 000 компютъра в 150 страни по света, а също и зад разрушителната кибератака срещу "Сони Пикчърс Ентъртейнмънт" през 2014 г., отбелязва БТА.

По-рано тази година Израел заяви, че е осуетил голяма кибератака срещу водната си инфраструктура, която мнозина приписаха на големия му враг Иран. Подозира се, че две седмици по-късно Израел е отвърнал с кибератака срещу иранско пристанище.
 

Novini.bg
434 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
.

2020.08.12 | 19:35

1
Това не са хакери а рибари! Дали са се намерили глупави рибки сред израелците не става ясно.

Добави коментар

Водещи новини