Гледай на живо

Какво попречи на Англия да запише втора победа на Евро 2020 - гледайте "Контра"

Годеницата на Джамал Хашоги заяви, че никой няма право да прости на неговите убийци

22 май 2020 18:24

Годеницата на Джамал Хашоги заяви, че никой няма право да прости на неговите убийци
© Getty Images
689 0

Турската годеница на журналиста Джамал Хашоги, убит от саудитски агенти в Истанбул, заяви днес, че "никой няма право да прости на неговите убийци", предаде АФП. Тя посочи това, след като синовете на Джамал Хашоги обявиха, че прощават на убийците му.

Капанът, който му беше поставен, и злостното му убийство нямат давностен срок и никой няма право да прости на неговите убийци. Няма да спрем преди да бъде раздадено правосъдие за Хашоги, написа в Туитър неговата годеница Хатидже Дженгиз.
Всички знаят, че няма нито свобода, нито правосъдие в Саудитска Арабия при сегашния режим, е написала Хатидже Дженгиз в изявление до АФП.

Според нея Джамал Хашоги "е станал международен символ и неговото убийство е международно престъпление, което трябва да бъде съдено пред международен съд".

Никакъв закон, било той международен, саудитски или ислямски, не трябва да позволи на тези, които са отговорни за това чудовищно престъпление, да бъдат освободени, посочи тя.

59-годишният саудитски журналист дисидент беше убит след влизане в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври 2018 г. Той отишъл там, за да вземе документи и да може да се ожени за турската си годеница Хатидже Дженгиз, която го чакала отвън.

Неговите синове заявиха днес, че "прощават" на убийците на своя баща, което би трябвало да позволи на обвиняемите да избегнат смъртно наказание, според анализатори.

Синовете на Джамал Хашоги: Прощаваме на убийците на татко
През декември Саудитска Арабия съобщи, че петима души са осъдени на смърт за убийството на Хашоги след едногодишен съдебен процес, критикуван заради секретността му.

Трима други подсъдими получиха общо 24 години затвор за "прикриване на престъплението", казаха тогава саудитски прокурори.

Присъдата, бе определена като "пародия на правосъдие" от международни организации за защита на правата на човека.

След като първоначално отричаха убийството, властите в Рияд заявиха впоследствие, че то е било извършено от саудитски агенти, които са действали самостоятелно и без заповед от високопоставени ръководители.

Саудитска Арабия отрече влиятелният престолонаследник Мохамед бин Салман, смятан за де фактор управник на кралството, да е бил замесен.

Но турски и американски отговорни представители посочиха саудитския престолонаследник като поръчител на убийството.

Останките на Хашоги, в миналото близък на кралската фамилия, но превърнал се в силен противник на Мохамед бин Салман, така и не бяха открити.

Специалният докладчик на ООН за извънсъдебни убийства Анес Каламар, която в продължение на шест месеца водеше собствено разследване на убийството на саудитския журналист, заяви, че е "шокиращо", че синовете на Хашоги могат да простят на убийците на своя баща, виждайки в това ново действие в "пародията на правосъдието".

Макар и шокираща, новината, че семейството на убития саудитски журналист Джамал Хашоги е простило на убийците, беше очаквана, посочи в съобщение Анес Каламар, която в качеството си на независим експерт не говори от името на ООН, отбелязва АФП

Novini.bg
689 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини