Турция: Присъдите по делото Хашоги не отговарят на очакванията ни

23 декември 2019 17:20

Турция: Присъдите по делото Хашоги не отговарят на очакванията ни
© Getty (архив)
1199 2

Присъдите по делото за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги не отговарят на нашите очаквания, това е казал прессекретар на турското външно министерство, предаде РИА Новости.

От дипломатическата централа на Анкара са коментирали решението на съда в Рияд, според което петима души са получили смъртни присъди, трима – осъдени на по 24 години затвор, а един – оневинен.

Издадоха смъртни присъди за убийството на Джамал Хашоги

"Много въпроси са останали без отговор. Сред тях са: къде е тялото на покойния, кои са поръчителите на това ужасно престъпление и кой е помагал на убийците, както и други. Ние очакваме пълно съдействие от страна на властите на Саудитска Арабия по тези и други въпроси", е заявил Хами Аксой.

По думите на говорителя Турция е носела моралната и политическа отговорност за насилствената смърт на критика на консервативната близкоизточна монархия. "Ние имаме основания да смятаме, че Хашоги е бил убит на наша територия", е посочил още говотителят.

Годеницата на Джамал Хашоги: Смъртта му е най-нечовешкото убийство на нашето време

Хашоги е бил убит на 2 октомври 2018 г. в консулството на родината си в Истанбул, където той е отишъл да оформи документи за планирана с приятелката му Хатидже Ченгиз сватба. Смъртта на Хашоги е предизвикала широк резонанс по света заради съпричастността на тайните служби на Рияд към престъплението.

Валери Зайцев
1199 2

Свързани новини

Коментари (2)

Добави коментар
1

2019.12.24 | 02:37

147331

А САЩ какво казаха за процеса? Все пак поръчителят е дружка на Дончо. А, както е и престолонаследник, САЩ ще наложат ли санкции, щото отдавна подозренията се потвърдиха? От друга страна един убиец дали ще застане срещу друг такъв?

2019.12.23 | 18:47

147215

Който е поръчал Кашоги той ще ги помилва.Трябва на публично место да ги екзекотират,хората да ги видят че наистина са убийците.

Добави коментар