Турция обвини 20 души за убийството на Джамал Хашоги

25 март 2020 15:08

Турция обвини 20 души за убийството на Джамал Хашоги
© Getty Images/Guliver
553 1

Истанбулската прокуратура е изготвила обвинителен акт срещу 20 заподозрени лица за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, съобщи турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА.

18 саудитци са обвинени за "предумишлено убийство", а двама за "подбуждане към убийство". За всички обвиняеми прокуратурата иска доживотни присъди затвор при строг режим.

Ройтерс уточнява, че като подбудители в документа фигурират Сауд ал Кахтани - близък съветник на престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман, и бившият втори човек в саудитското разузнаване - генерал Ахмед ал Асири.

Останалите 18 души са обвинени за извършване на убийството на Хашоги през октомври 2018 г.

Турция: Присъдите по делото Хашоги не отговарят на очакванията ни

Обвинението се основава на анализ на данните за мобилните разговори на заподозрените, за датите им на влизане и напускане на Турция и за присъствието им в саудитското консулство, показания на свидетели и анализ на телефона, лаптопа и таблета на Хашоги, се казва в съобщението.

На 2 октомври 2018 г. саудитският журналист Джамал Хашоги, известен с критиката си към политиката на Рияд, изчезна в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Смята се, че журналистът е бил убит и тялото му разчленено от саудитски агенти. Останките му така и не бяха намерени. На 20 октомври саудитските власти признаха, че Хашоги е бил убит в дипломатическата мисия в резултат на конфликт.

През декември саудитски съд осъди петима души на смърт, а още трима - на затвор за убийството на Хашоги. Прокуратурата на Саудитска Арабия обаче заяви, че няма доказателства, които да свързват Кахтани с убийството, а съдът оправда Асири.

Novini.bg
553 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
тия

2020.03.25 | 15:28

65734
тия нещо развалиха дослука в сирия. уж идил беше общ проект, но нещо не се разбраха и взеха да "борят тероризма".

Добави коментар