Ирак отказа участие във военноморската мисия в Персийския залив

  • 19 септември 2019 16:40

  • 955
  • 0
Ирак отказа участие във военноморската мисия в Персийския залив
© Pixabay (архив)

Ирак няма да се присъедини към международната военноморска мисия за защита на търговското корабоплаване през Ормузкия проток и Персийския залив, съобщи външното министерство на страната, цитирано от иракската държавна новинарска агенция и Ройтерс.

Министерството също така се обяви срещу участието на Израел в тази коалиция и заяви, че сигурността в Залива е отговорност на страните около него. Участие в мисията, предвождана от САЩ, вече заявиха Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Международната коалиция начело със САЩ планира да започне патрулиране в Персийския залив през ноември тази година, съобщи днес японската агенция Киодо, цитирайки свой неназован източник, участвал в консултациите по този въпрос, състояли се тази седмица в Бахрейн. В консултациите са участвали 28 страни. Според същия източник в патрулирането ще участват 55 кораба.

Киодо отбелязва, че администрацията на САЩ се натъква на трудности при реализирането на този план, защото засега намерение да се включат в тази коалиция са изразили само Австралия, Бахрейн, Великобритания, Саудитска Арабия и ОАЕ.

Константин Тодоров
955 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини