Нов британски военен кораб бе разположен в Персийския залив

  • 25 август 2019 06:36

  • 836
  • 2
Нов британски военен кораб бе разположен в Персийския залив
© Pixabay

Нов британски военен кораб е бил разположен в Персийския залив - стратегически регион, който е в центъра на напрежението с Иран, предаде Франс прес.

Британското министерство на отбраната съобщи, че разрушителят "Дифендър" ("Защитник") "ще се присъедини към усилията на Кралския флот, за да осигури преминаването в пълна безопасност на корабите в Близкия изток".

"Обединеното кралство е готово да защитава свободата на корабоплаването всеки път, когато тя е подложена на изпитание", подчертава в комюникето британският министър на отбраната Бен Уолъс.

"Дифендър" е отплавал на 12 август от Портсмут, Англия, заедно с друг британски военен кораб, "Кент". Те ще действат "заедно с международните партньори в рамките на новата международна мисия за морска сигурност", се казва още в комюникето.
В началото на този месец Великобритания обяви, че участва в операцията, инициирана от Съединените щати, припомня Франс прес.

Друг британски военен кораб, "Монтроуз", остава базиран в региона и до момента е преминал Ормузкия проток над 30 пъти, отбеляза британското министерство на отбраната.

Напрежението в стратегическия регион се засили след изтеглянето на Съединените щати през май миналата година от международното споразумение за иранската ядрена програма, последвано от възстановяване на тежки американски санкции срещу Иран. През лятото в Персийския залив бяха извършени атаки срещу петролни танкери, за които Вашингтон обвини Техеран. Иран отрича, припомня Франс прес.

На 19 юли Техеран задържа шведски танкер, плаващ под британски флаг - 15 дни след задържането на ирански танкер от властите в британската територия Гибралтар. Иранският танкер бе освободен миналата седмица и плава на изток в Средиземно море, като САЩ са издали заповед за задържането му.

Последвайте канала на

БТА
836 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.08.25 | 08:42

2

А към Китай кораб няма ли да има?

Жоро

2019.08.25 | 07:45

1

Тези ще прецакат французите в Иран и ще им вземат хляба.

Добави коментар

Водещи новини