ООН определи дата за начало на примирието в йеменския град Ходейда

  • 16 декември 2018 08:43

  • 377
  • 0
ООН определи дата за начало на примирието в йеменския град Ходейда
© gettyimages (архив)

ООН определи дата за начало на примирието между йеменските правителствени сили и въоръжените отряди на бунтовническото движение "Ансар Аллах" (хусите) в град Ходейда.

Това съобщи днес телевизионният канал "Ал Джазира", като се позова на представител на ръководството на хусите, предаде ТАСС. Представителят каза, че хусите са получили послание "от ООН, в което е определена дата за прекратяване на огъня в Ходейда между враждуващите страни - 18 декември".

От 6 до 13 декември в двореца Йоханесберг край Стокхолм имаше консултации за уреждане на конфликта в Йемен. Враждуващите страни, които тогава се срещнаха за пръв път от две и половина години, подписаха споразумение за размяна на пленници и си връчиха един на друг списъци със затворници. Планира се този процес да приключи до 20 януари, ако между враждуващите страни отново не избухнат разногласия.

На консултациите йеменското правителство и хусите се споразумяха и за спиране на огъня в Ходейда. По въпросите за работата на летището в Сана и консолидацията на националната банка двете страни засега не са постигнали договорености.

БТА
377 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини