ООН има нужда от 4 милиарда долара, за да осигури хуманитарна помощ за Йемен през 2019 година

  • 11 декември 2018 07:22

  • 733
  • 0
ООН има нужда от 4 милиарда долара, за да осигури хуманитарна помощ за Йемен през 2019 година
© gettyimages (архив)

ООН съобщи, че има нужда от 4 милиарда долара, за да достави през 2019 г. хуманитарна помощ на около 20 милиона йеменци или 70 на сто от населението на опустошения от войната Йемен, предаде Франс прес.

Всяка година необходимата сума за хуманитарна помощ за Йемен се увеличава с един милиард долара, каза пред журналисти заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок. По инициатива на Швеция, Швейцария и ООН, на 26 февруари в Женева е насрочена конференция на дарители, добави той.

20 милиона йеменци са гладни, а 250 000 са изправени пред катастрофа за първи път от началото на войната, продължи Лоукок, който неотдавна се върна от Йемен. Той каза, че тези хора са достигнали фаза 5 - най-високата по глобалната скала за класификация на липсата на храна и недохранване, което означава, че хората са застрашени от гладна смърт.

Тези хора са в четири провинции, където бушува конфликтът - Таиз, Саада, Хаджа и Ходейда. Единствената друга страна, където има население във фаза 5, е Южен Судан, каза Лоукок, цитиран от Асошиейтед прес.

Освен това близо 5 милиона йеменци са във фаза 4, определена като извънредна ситуация, в която хората страдат сериозно от глад и смъртността сред тях се увеличава.

Пет неща са необходими, за да се постави ситуацията под контрол, каза заместник-генералният секретар на ООН: спиране на боевете, особено около важното пристанище Ходейда; вдигане на ограниченията над дейността на хуманитарните организации и над вноса на горива; стабилизиране на икономиката; осигуряване на финансиране за хуманитарната помощ; напредък в преговорите между правителството и бунтовниците хуси под егидата на ООН за прекратяване на войната. 

БТА
733 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини