Западът дава заден за свалянето на Башар Асад

  • 18 декември 2013 07:24

  • 1597
  • 2
Западът дава заден за свалянето на Башар Асад
©

Западни страни са загатнали на сирийската опозиция, че мирните преговори идния месец може да не доведат до отстраняване на президента Башар Асад и че алевитското малцинство може да остане с ключово значение в бъдещо преходно правителство, предаде Ройтерс, като се позова на източници от сирийската опозиция.

Посланието, което е изпратено на висши членове на Сирийската национална коалиция на срещата на Приятелите на Сирия миналата седмица в Лондон, е продиктувано от възхода на Ал Кайда и други екстремистки групировки, както и от завземането от тяхна страна на граничен пункт и оръжейни складове на умерената Свободна сирийска армия близо до границата с Турция, заявяват източниците пред Ройтерс.

По думите на високопоставен член на коалицията, близък до официални лица в Саудитска Арабия, в Лондон западните поддръжници на опозицията дали ясно да се разбере, че не може да се позволи Асад да си отиде, защото смятали, че ще последва хаос и завземане на властта от ислямисти. Представителят на коалицията изтъква и възможността Асад да участва на президентските избори, когато догодина мандатът му приключи официално.

Според дипломати и високопоставени членове на коалицията промяната в приоритетите на Запада, особено на САЩ и Великобритания, от отстраняване на Асад към борба срещу ислямистите предизвиква разделение сред международните сили, подкрепящи продължаващото вече почти три години въстание, отбелязва Ройтерс

Последвайте канала на

БТА
1597 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
свидетел

2014.01.04 | 15:32

2
Всяка революция в мюсюлманска страна води до ислямизация. Иран, Авганистан, Ирак, Либия, Тунис, Египет-без изключения.
i

2014.01.04 | 15:32

1
ще се светнат тапанарите от запада ама Путин трябва да им го набие у главата та да прогледнат гламурняците залупени

Добави коментар

Водещи новини