Още един митрополит иска да бъде изключен от списъка с възможните кандидати за патриарх

  • 20 юни 2024 13:03

  • 2288
  • 1
Още един митрополит иска да бъде изключен от списъка с възможните кандидати за патриарх
© Novini.bg/ Canva

Точно в 9 ч. започна заседанието на Светия синод на Българската православна църква, на което се решава сред кои трима митрополити на 30 юни ще бъде избран новият патриарх.

Всичко по темата:
Кончината на патриарх Неофит и изборът на нов български патриарх 140

Според устава на БПЦ те трябва да са навършили 50 години, да са управлявали епархия като митрополити поне от 5 години и да се отличават с правилно православно мислене и примерен живот. На тези критерии отговарят 9 от общо 14 митрополити. Това са митрополитът на САЩ, Канада и Австрия - Йосиф, Великотърновският - Григорий, Плевенският – Игнатий, Ловчанският митрополит Гавраил, Пловдивският - Николай, Варненският - Йоан, Русенският митрополит Наум, Врачанският Григорий и Видинският - Данаил.

Още март митрополит Николай изненадващо се отказа да участва в избора, предаде БНР.

Светият Синод избира тримата претендети за патрирах

Тази сутрин и най-възрастният сред митрополитите - Йосиф, също съобщи, че ще поиска да бъде изключен от списъка с възможните кандидати, за да не се наложи скоро отново да се провеждат избори за патриарх. Дали искането на двамата митрополити ще бъде прието от Синода, не е ясно.

Изборът им се осъществява с широк консенсус или квалифицирано мнозинство от общия брой на митрополитите, които са 14.

След като бъдат определени имената на тези трима, измежду които следващата седмица ще бъде избран новият български патриарх, Светият синод ще направи официално изявление.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2288 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.20 | 14:21

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини