Ще спрат ли крилатите ракети касапницата в Сирия?

  • 29 август 2013 08:48

  • 3886
  • 5
Ще спрат ли крилатите ракети касапницата в Сирия?
©

Президентът Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият може би е имал желание да измести фокуса на външната политика на САЩ от Близкия изток. Самият Близък изток обаче имаше други идеи, пише "Вашингтон пост".

Още преди последните съобщения, че сирийското правителство използва химически оръжия срещу собствения си народ, смяната на властта от военните в Египет, последвала неправдите на кабинета на "Мюсюлманските братя", разби надеждите на администрацията в САЩ за постепенно движение към по-демократично управление, пояснява вестникът. Сега вече собствената недвусмислена "червена линия" на Обама срещу употребата на химически оръжия от режима и неговите изявления, че диктаторът Башар Асад трябва да бъде прогонен, не му оставят особен избор, освен да предприеме военни действия. Това е решението, набелязано от Обама, колкото и да му е било неприятно да се намесва в сирийската гражданска война. Той вече няма възможност да стои настрана, заключава "Вашингтон пост".

Независимо от раздухваните закани и ускорените военни приготовления Обама тепърва предстои да осигури убедителни юридически и стратегически аргументи в полза на военна акция срещу Сирия, отбелязва "Ню Йорк таймс". Очаква се тя да стане един вид международен отговор на химическата атака, убила миналата седмица стотици цивилни. Затова Обама ще трябва да обясни как всъщност този отговор ще предотврати използването на химически оръжия занапред, пише изданието.

"В Сирия нещата ще се объркат, каквото и да направим. Най-подходящото време да се намесим, като подкрепим умерените бунтовници бързо да приключат войната, изглежда вече е отминало", посочва авторът на коментар в същия всекидневник. "Ако обаче предстоящият сблъсък ни дава шанс да сторим нещо повече, за да въоръжим някои бунтовнически групи или да ги снабдим с разузнавателни данни, все ще има полза - стига да работи за бъдещо уреждане чрез преговори", добавя наблюдателят на "Ню Йорк таймс".

"Как ще спрат крилатите ракети касапницата в Сирия? Попитайте Бил Клинтън", пише "Вашингтон таймс". След разкритията за иракски заговор за убийството на бившия президент на САЩ Джордж Буш старши през 1993 г., Бил Клинтън заповяда Багдад да бъде атакуван с 23 крилати ракети. Саддам Хюсеин обаче продължи още цяло десетилетие атаките срещу съседни страни и срещу собствения си народ. Заплахата с дъжд от крилати ракети не успя и да предотврати терористичните нападения, извършвани от радикални ислямисти, посочва вестникът.

"Вашингтон таймс" припомня в тази връзка разпоредените от Клинтън ракетни атаки в Афганистан и Судан през 1998 г., когато атентатори самоубийци взривиха посолствата на САЩ в Кения и Танзания. Изстреляните над 75 крилати ракети не възпряха Ал Кайда две години по-късно да убие 17 моряци и да рани още 39 при самоубийствен атентат срещу американския военен кораб "Коул", припомня изданието.

Последвайте канала на

БТА
3886 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2015.01.31 | 11:45

5
с тия ракети най-много да избият още няколко хиляди невинни

2015.01.31 | 11:44

2
Първа св. война, Окт. революция , гражданска война - милиони руснаци убити , Русия в разруха заради евреите ! Втора св . война само след 18 г. ! Отново милиони руснаци убити, Русия опустошена пак заради евреите ! ВЪПРЕКИ всичко днес РУСИЯ е единствената ,която може да унищожи САЩ и от,която янките се посират ! НИКОЙ народ не е способен на това ! ДЪЛБОК ПОКЛОН !

2015.01.31 | 11:44

4
Вярваш ли си или просто така ти се иска?! :)
Гражданин на Република България

2015.01.31 | 11:44

3
правителство използва химически оръжия срещу собствения си народ " - И това не е доказано. Тея хамериканците са луди, как така тея, не стига, че ако приемем, че са използвали химическо оръжие и са се изтрепали и тея хамериканците ще ходят да ги доизтрепат; хамериканците нажежават обстановката и демек ще им помогнат и ще ги доизтрепват и ще им вземат я нефта, я находищата на газ, я нещо друго,- това е челата работа; това е главната операция и цел, а имено пари и още пари. Руския и Сириския газ и неф ще го прилапкат, та нали Русия и Сирия са приятели. Американците ще ръгат и ще нажежават огъня и все са по войните и по уж мира. А и тук чета и за Изрелския посланик у нас, не искали да имат общо, е и аз не искам Българите да имаме общо с тези Хамерикански изгъзици. Докараха ни до просешката тояга. Американци и тем, това са умиротворители, демек убийцехоровъди.
Гражданин

2015.01.31 | 11:39

1
Кажи ми как с агресия ще спреш агресия?! Насилието поражда само насилие и подлогите на Израел скоро ще го разберат, когато войната се пренесе на тяхна територия.

Добави коментар

Водещи новини