Президентът на Сърбия заминава за Ню Йорк за участие в заседание на Общото събрание на ООН

  • 20 май 2024 10:30

  • 223
  • 2
Президентът на Сърбия заминава за Ню Йорк за участие в заседание на Общото събрание на ООН
© Getty Images

Сръбският президент Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. заминава днес за Ню Йорк за участие в заседанието на Общото събрание на ООН на 23 май, на което ще бъде разгледана проекторезолюцията за геноцида в Сребреница, съобщават сръбските медии. Документът призовава 11 юли да бъде обявен за Международен ден за възпоменание на геноцида, извършен в Сребреница през 1995 г., и осъжда отричането на геноцида и възхвалата на военнопрестъпниците.

"Отивам в Ню Йорк, за да се боря с цялата си сила и сърце за бъдещето на страната ни", заяви Вучич, след като присъства на молебен днес сутрин в църквата "Свети Сава" в Белград, отслужен от сръбския патриарх Порфирий преди заминаването на Вучич за Ню Йорк, съобщи Танюг.

Вучич заяви, че преди пътуването си е поискал благословия от сръбския патриарх Порфирий и се е помолил на Бог в сръбската светиня – храма "Свети Сава" в Белград.

 "Силни  са тези, които са срещу нас, Сърбия е нашата най-голяма светиня. Лъжите са много, но истината е една и вечна. Нашият трикольор ще се вее гордо в Ню Йорк, а под неговата закрила всички свободолюбиви страни, всички нации, борещи се за достойнство и справедливост, която дълго време беше обезсмиляна и унижавана, ще намерят нова енергия в застъпничеството за по-справедлив свят. Да живее Сърбия!", написа Вучич в Инстаграм.

На 23 май в Ню Йорк ще се проведе сесия на Общото събрание на ООН, на която ще бъде разгледано предложението за резолюция за Сребреница.

На 11 юли 1995 г.  мюсюлманският анклав Сребреница е превзет от босненските сръбски сили под командването на ген. Ратко МладичРатко Младич Ратко Младич - сръбски военен. Роден на 12 март 1942 г. в  Босна и Херцеговина. Началник щаб на по време на войната в Босна и Херцеговина (1992-1995). Босненските сърби избиват 8000 мюсюлмани – мъже и момчета, намиращи се в анклава, обявен за зона за сигурност от ООН. 

Арестуваха мъж, заплашил сръбския президент Вучич

Босненските сърби, Сърбия и нейните съюзнически страни в ООН не признават геноцида и са против приемането на резолюцията.

На молебена в църквата "Свети Сава" в Белград главата на Сръбската православна църква Порфирий отправи послание, че в Общото събрание на ООН "Сърбия силно ще надигне своя глас против историческия ревизионизъм и против това  сръбският народ да бъде провъзгласен за  извършител на геноцид". Патриархът заяви, че са се събрали в храма, за да се помолят преди патуването на Вучич за Ню Йорк, "където в ООН великите сили възнамеряват да приемат резолюция за така наречения геноцид в Сребреница".

На молебена присъстваха  също президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик, министър-председателят на Сърбия Милош Вучевич, министърът на външните работи Марко Джурич и министърът без портфейл Ненад Попович, министър-председателят на босненската Република Сръбска Радован Вишкович, министри в правителството на Република Сръбска, както и представители на сръбски партии от Черна гора. 

След проповедта Вучич и Додик запалиха свещи в храма. Вучич съобщи вчера, че в понеделник  ще замине с редовен полет на "Еър Сърбия" за Ню Йорк и че преди пътуването ще се срещне с представители на сърбите от целия регион, както и с патриарх Порфирий в храма „Свети Сава“. Вучич каза, че "предстои голяма битка в Ню Йорк", отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
223 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:54

2
❤️ Г­­­о­р­­е­щ­и­­ ­­­м­о­­м­­­и­­­ч­­­е­­т­­­а­­­ ­­в­и­­­ ­­­о­ч­­а­к­­­в­­­а­­т ­­-­­ X­1­­­8­.­­F­U­­N

2024.05.20 | 14:01

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини