Турция налага солени глоби за нерегламентирано отдаване на жилища под наем

  • 18 април 2024 13:11

  • 353
  • 1
Турция налага солени глоби за нерегламентирано отдаване на жилища под наем
© Pixabay

Солени глоби ще бъдат налагани на хазяи в Турция при нерегламентирано отдаване на жилище под наем с цел туризъм, съобщава днес турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА. 

В края на миналата година турското правителство въведе строги правила за краткосрочно отдаване под наем на жилища, които вече влязоха в сила. Според решението, публикувано в началото на ноември в турския държавен вестник, собствениците на жилища вече трябва да получават разрешения от властите за наеми с туристическа цел, по-кратки от 100 дни. Освен това те са длъжни да получат съгласието на всички обитатели на сградата, да платят такса и да поставят на вратите си съобщение, издадено от правителството, преди да могат да отдадат апартаментите си под наем в платформи като "Еърбиенби" (Airbnb).

За нерегламентирана дейност по краткосрочно отдаване под наем на жилища следва да се заплати глоба в размер на 100 хиляди лири (около 2900 евро) при първо провинение и се определя 15-дневен срок за получаване на разрешение. Ако в този срок сoбствениците продължат да отдават под наем жилището, те подлежат на глоба в размер на 500 хиляди турски лири (близо 14 400 евро). 

Глоби се предвиждат и за хазяи, които отдават наето от тях жилище под наем на трети лица, както и за хора, които посредничат за отдаване под наем на жилища без разрешително.

Много собственици на жилища в Турция напоследък прибягват до краткосрочни наеми, за да се предпазят от инфлацията, а туристите предпочитат такива жилища на фона на по-високите цени на хотелите, особено в центровете на големите градове, отбелязва ДПА.

Дубровник планира да ограничи даването под наем на жилища в старата част на града

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
353 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 07:24

1
❤️ Г­­­о­р­­е­­­щ­­­и­­ ­­м­о­­м­и­­­ч­­е­­т­­а­ ­­­в­­и­ ­о­­­ч­­­а­­к­­­в­­­а­т ­-­ X­­1­­­8­­­.­­­F­­­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини