Дубровник планира да ограничи даването под наем на жилища в старата част на града

  • 14 март 2024 15:58

  • 261
  • 2
Дубровник планира да ограничи даването под наем на жилища в старата част на града
© pixabay

Дубровник се опитва да привлече обратно в града местните хора, които го напускат на фона на все по-високите цени, нарастващи заради наплива от туристи. Общинските власти в хърватския курортен център планират идния месец да спрат издаването на нови разрешителни за отдаване под наем на жилища в старинната част на града и в района около него, предаде Ройтерс,цитирани от БТА. 

Тази мярка се въвежда по примера на други популярни туристически дестинации в Европа, посочва агенцията. 

Дубровник е известен със своите барокови църкви, с ренесансовите си къщи и дворци, разположени на скалистия бряг на Адриатическо море, а старинната част на града е включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

На пристанището на историческия град редовно акостират круизни кораби. Всяка година Дубровник, известен като "перлата на Адриатика", привлича милиони туристи от целия свят. Те осигуряват значителни приходи, благодарение на които съществуват хиляди работни места не само в региона, но и в цяла Хърватия, посочват анализатори.

Хърватските музеи привличат с 27% повече посетители през 2023 г.

Но това си има и своята цена за жителите на Дубровник. Напливът от туристи е довел до скок на жилищните наеми. Само в около 30 на сто от жилищата в старинната част на Дубровник живеят местни хора. 

Преди разпадането на бивша Югославия, в началото на 90-те години на миналия век, населението на старата част на града е било около 5000 души. Днес постоянните жители са само 1200.

"Младите хора ще ни напуснат. Те ще отидат на други места, тъй като ще бъде невъзможно да се живее в Дубровник", посочва пред Ройтерс кметът на туристическия град Мато Франкович. 

Очаква се през април общинският съвет на Дубровник да приеме наредба за забрана на издаването на нови разрешителни за отдаване под наем в старината част на града и в района около него. Управата на града е примудена да предприеме тази мярка, за да изпълни определени правила на ЮНЕСКО, посочва Франкович.

Ще бъде забранено краткосрочното отдаване под наем на апартаменти в големи жилищни сгради. Общинската управа на Дубровник същевременно е започнала да купува жилища, които ще бъдат отдавани под наем на млади семейства за срок от по 10 години. 

През 2018 г. Дубровник ограничи до 4000 души броя на туристите, които пристигат с круизни кораби в конкретен момент, напомня Ройтерс. 

Последвайте канала на

Калина Христова
261 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 09:01

2
❤️ Г­о­­р­­­е­­­щ­­и­­ ­м­­о­­м­­­и­ч­­е­т­­а­­ ­в­и­­ ­­о­­­ч­­а­­к­­в­­­а­­т ­­­-­­ X­­1­­­8­­.­­F­­­U­­­N

2024.03.14 | 16:55

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:------>> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини