Ивица Дачич: Сърбия ще трябва да промени конституцията, за да върне смъртното наказание

  • 08 април 2024 13:53

  • 394
  • 3
Ивица Дачич: Сърбия ще трябва да промени конституцията, за да върне смъртното наказание
© Getty images (архив)

Милош Вучевич, който бе натоварен да състави новото сръбско правителство, заяви днес по повод изявление на президента Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. за връщане на смъртното наказание, че разбира емоциите на гражданите, но, като юрист, има по-резервирано отношение. Вучевич, който е лидер на управляващата Сръбска прогресивна партия, каза, че всичко трябва внимателно да се прецени и след това да се стигне до конкретен и професионален отговор, съобщи белградската агенция Бета, цитирана от БТА.

Смъртното наказание в Сърбия е отменено през 2002 г.

Номинираният за премиер Милош Вучевич заяви пред вестник "Информер", че ще обмисли и ще даде на обществото отговор на това предложение, веднага щом бъде сформирано правителството и когато получат инициативата на президента на Сърбия Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. за връщане на смъртното наказание.

"Разбира се, ние разбираме какви са задълженията ни като членове на Съвета на Европа, но със сигурност правителството ще разгледа всяка инициатива, включително и тази“, каза той. Вучевич добави, че няма съмнение, че в този момент мнозинството сърби биха подкрепили връщането на смъртното наказание за най-тежките престъпления, но това решение трябва да бъде внимателно преценено. "Ще дадем отговор, като внимаваме да не нарушаваме ничии права и свободи, да не обидим никого, да чуем и експертите и, разбира се, да не застрашаваме политическите позиции на Сърбия в международните институции“, каза Вучевич.

Президентът на Сърбия Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. заяви в събота вечерта, че е за връщане на смъртното наказание и че ще изпрати такова предложение до правителството, след като бъде съставено. Вучич направи това изявление, след като двегодишно момиченце изчезна в Източна Сърбия, а по-късно бе съобщено, че става дума за убийство. Вучич каза, че "ако някое деяние заслужава смъртно наказание, то това е то".

Вучич предлага връщане на смъртното наказание в Сърбия

Същевременно министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич (на снимката) оцени, че един референдум за връщане на смъртното наказание в Сърбия "може да мине", но че въпросът е дали във връзка с това трябва да се инициират промени в конституцията.

"Наистина подкрепям смъртното наказание, но мисля, че е трудно да се стигне дотам. Само ако променим конституцията. Независимо дали е реалистично или не, за това трябва да променим конституцията“, каза Дачич пред телевизия Пинк, коментирайки предложението на президента.

Дачич каза, че последната смъртна присъда в Сърбия е била изпълнена през 1992 г. По думите му оттогава има издадени 19 смъртни присъди, но нито една не е изпълнена.

Последвайте канала на

Novini.bg
394 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.04.08 | 17:37

3
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca

2024.04.08 | 17:11

2
ИЗХОД ОТ КРИЗАТА В ТРИ СТЪПКИ: ОСТЪР ЗАВОЙ КЪМ БРАТСКА РУСИЯ, НАПУСКАНЕ НА ФАШИСТКИЯ АЛИАНС И ЕВРОГЕЙСКА ЕВРОПА, ЗАЕВЯВАНЕ ЧЛЕНСТВО В БРИКС.

2024.04.08 | 14:17

1
РУСКИТЕ ЦЕННОСТИ - СМЪРТНО НАКАЗАНИЕ, КРЕПОСТНИЧЕСТВО, РЕЛИГИОЗЕН ФАНАТИЗЪМ, СРЕДНОВЕКОВНО МРАКОБЕСИЕ, КОРУПЦИЯ, ПРИМИТИВИЗЪМ И МАФИЯ.

Добави коментар

Водещи новини