Задължителна военна служба отново е на дневен ред в Сърбия

  • 12 януари 2024 10:07

  • 694
  • 2
Задължителна военна служба отново е на дневен ред в Сърбия
© pixabay

Въпросът за връщането на задължителната военна служба в Сърбия за пореден път ангажира вниманието на сръбското общество, като този път инициативата е на Генералния щаб на армията. Според анализатори осъществяването на идеята се сблъсква с доста трудности и по-скоро става дума за политическо решение.

Поставя се и въпросът колко ще струва на сръбските граждани задължителната военна служба, която Белград отмени от първи януари 2011 година и оттогава в армията постъпват само онези, които желаят. Още преди шест години настоящият президент на Сърбия Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. излезе с идеята за възстановяване на задължително постъпване в армията, припомнят сръбските медии.

НАТО напълно зачита военния неутралитет на Сърбия

Тогава той предложи службата да бъде с продължителност 90 дни, като се планираше наборната служба да започне през 2023 г. и да обхваща всички млади мъже на възраст от 18 до 26 години. През 2022 година Вучич отново върна темата в общественото полезрение, а година преди това въпросът бе поставен и от тогавашния министър на отбраната Небойша Стефанович.

Същевременно сръбски официални представители изтъкват, че Белград не възнамерява да се присъединява към НАТО и държи на военния си неутралитет.

Последвайте канала на

Нора Виткова
694 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.01.12 | 11:17

2
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

2024.01.12 | 10:36

1
СЛАВА НА МОГЪЩА БРАТСКА РУСИЯ!

Добави коментар

Водещи новини