Започна строежът на приют за изоставени животни близо до хърватския град Оточац

  • 18 октомври 2023 10:50

  • 641
  • 0
Започна строежът на приют за изоставени животни близо до хърватския град Оточац
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Днес в хърватското село Шкаре, в близост до град Оточац, започна изграждането на приют за изоставени животни, където първо ще бъдат прибрани кучета и котки, а по-късно и безнадзорни крави и коне. Изграждането на приюта е на стойност 729 000 евро и е част от задължението на всяка област да има поне един приют за животни, предаде хърватската агенция ХИНА.

Това ще бъде първият подобен приют за животни в област Лика-Сен, каза за ХИНА кметът на град Оточац Горан Буковац. 

Момче, изоставено от американските си осиновители, отглежда 40 бездомни кучета в приют

Общината плащаше между 30 000 и 40 000 евро годишно на компаниите, натоварени да се занимават с изоставените или мъртви котки и кучета, а сега тази сума ще бъде изразходвана за приют, който ще може да подслони 100 изоставени кучета и котки. 

Планираме да разширим приюта за изоставени и гладни коне и крави, които често се намират покрай пътищата, каза още Буковац. Градът ще продължи да съфинансира чипирането, кастрацията и стерилизацията на котки и кучета, добави Буковац. 

Приютът в Шкаре ще подслони и изоставени котки и кучета от други градове в областта, предаде БТА.

Проектът е значителна крачка напред, която трябва да регулира проблема с големия брой изоставени или изгубени животни, както и да доведе до санкциониране на безотговорните собственици, каза още Буковац. 

Строителството на приюта се финансира от общинския бюджет и получава подкрепа в размер на 30 000 евро от Министерството на регионалното развитие и европейските фондове по програма за устойчиво развитие на местните общности. 

Последвайте канала на

Нора Виткова
641 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини