Благоевград няма да създава втори приют за бездомни животни

  • 20 февруари 2024 11:37

  • 446
  • 3
Благоевград няма да създава втори приют за бездомни животни
© Pixabay

Община Благоевград се отказва от проекта за изграждане на втори приют за безстопанствени животни.

Причината е, че има все повече дарители, а и осиновители. Само за три месеца от Приюта за бездомни животни са осиновени 17 кучета, каза кметът на Благоевград Методи Байкушев. 

Информацията, че общинското ръководство предвижда да пренасочи средствата за втори приют кметът обяви на извънредна сесия на Общински съвет при представяне на бюджета на общината за 2024 г.

Средствата за изграждане на приюта, които са в размер на около 2,5 млн. лева, са част от целевите средства от държавния бюджет, които общината получава за инфраструктурни проекти. Пред общинските съветници Методи Байкушев каза, че ще се търси промяна на предназначението им при актуализацията на държавния бюджет. 

За БТА кметът коментира, че само за три месеца са осиновени 17 кучета, активно върви и процесът по кастрация. "Нашата идея е да насочим парите, които са отпуснати от държавния бюджет, към проектиране на нови, важни обекти, с които да кандидатстваме по програма „Развитие на регионите“, поясни Методи Байкушев и допълни, че програмата е един от важните финансови инструменти, с които през следващите години може да се обнови градската, зелената, социалната и спортната инфраструктура на Благоевград. 

Кметът на Варна инспектира приюта в Каменар

Голямата задача е да направим активна кастрация на животните, информационни кампании и реални действия по кастриране, посочи общинският кмет. Той допълни, че предстои преброяване на всички кучета в Благоевград и повишаване на таксите за притежание на домашно куче, когато то не е кастрирано. 

Според управителя на Приюта за безстопанствени животни Ирена Везенкова също решението на проблема с бездомните животни не е в създаване на нов приют. Според нея това би означавало „още 200 затворници“, какъвто се предвижда да е капацитетът на втори приют край Благоевград. 

Към момента в съществуващия приют върви активна кампания по осиновяване и по кастрация на безстопанствени и на дворни животни, чиито стопани са възрастни хора и нямат възможност да кастрират животните. Даренията също подпомагат много дейността на гледачите. За три месеца Общината е платила само една фактура за 10 чувала храна, всичко останало е от дарения, докато преди са се закупували по 40 чувала месечно, посочи Ирена Везенкова.

Отделно дарители са осигурили пералня и нова сушилня, с които да се перат постелки и завивки за обитателите на приюта. Според нея още един приют с капацитет 200 животни би означавал разход за общината, тъй като трудно ще се намерят да осигуряват достатъчно храна. Отделно и животните няма да могат да бъдат обгрижвани напълно, разхождани и социализирани. 

В момента нашите кучетата са социализирани, разходени и когато дойдат осиновители, те са спокойни, допълни Везенкова. Тя е категорична, че решението идва с промяна на отношението на стопаните, а не с изграждане на нов приют, тъй като основно уличните кучета са изоставени домашни. Затова и идеята за втори приют не би дала решение на проблема с бездомните животни.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
446 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Гого

2024.02.20 | 14:05

3
В приюта кучетата трябва да живеят не по вече от две седмици.Търсете им осиновители!.В противен случай трябва да се приспиват.И на запад е така.Но нали ако го правите няма да можете да крадете пари!

2024.02.20 | 12:55

2
Шoкиpан съм, наскоро наyчих, че 90% от хоpата са заpазени с пapазити, поpади тях имаме повечето зaбoлявaния (включитeлно pак), алеpгии, хpонична умора и главоболие, тоpбички под oчите, акнe и пaпилoми, чести настинки и слаб имyнитет, тази инфeкция бавнo ни yбивa. Вземeте тecта и pазберете дали сте заpазени----> shout.to/testa
И ТИЯ БЪЛГАРИ

2024.02.20 | 11:57

1
ГИ ИЗТРЕПАЙТЕ!

Добави коментар

Водещи новини